Változna az orvosok bérezése

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter
Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter
Egy most készülő törvény szerint akik kórházi beutalóra kényszerülnek, akár 1500 lejig terjedő összeget kellene fizessenek ezért. A jogszabálytervezet értelmében azok a személyeknek viszont, akik ambuláns kivizsgálást vennének igénybe, legtöbb 150 lejt kéne fizessenek.

 

Ez a mintaprojekt ugyanakkor az orvosok, illetve az egészségügyi asszisztensek bérezésére is kitér: az elképzelés szerint egy, kórházban dolgozó orvosnak a bére több részből tevődne össze: egy fixből rész (az alapfizetés) és egy változó részből (a képzettségének és az általa elvégzett munkamennyiségének és minőségének megfelelő), illetve a munkakörülményekért járó illetményekből és az ügyeletért fizetett pluszjuttatásokból. Emellett az orvosoknak külön szerződést kellene kötniük az illető kórházzal. Az előterjesztők meglátásában azok az orvosok, akiknek egy munkahelyük van egy közkórházban, úgy egészíthetik ki a jövedelmüket, hogy orvosi ellátást nyújtanak az intézmény ambuláns vagy egynapos beutalást biztosító osztályain, mely rendszer tulajdonképpen jelenleg is működik. A rászorultak a vizsgálatok ellenértékét közvetlenül a pénztárba kellene befizetniük, az összeg 70 százalékát az orvos, 20 százalékát a gondozó személyzet, 10 százalékát pedig a kórház kapná. Ugyanakkor ezen összegből más egészségügyi dolgozóknak is juttatnának havonta vagy nagyobb időközönként, adózott prémiumok formájában, az osztályvezető főorvosok javaslatára.

A műtétek esetében az altatóorvosnak a páciens által befizetett pénz 20 százaléka járna, így a terápiás folyamatot irányító orvosnak kevesebb jutna, ezen összeg nagyságáról a sebésznek és a kórház vezetőségének kellene döntenie. Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter azt nyilatkozta: jelenleg több változat létezik az orvosok bérezését illetően, de ha minden a tervek szerint halad, akkor 2014. január 1-től egy közalkalmazásban álló általános orvosnak a bére a jelenlegi 1800 lejről több mint 1000 euróra emelkedhetne.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,