Változik a gyógyszerárak kiszámítási módja

Változik a gyógyszerárak kiszámítási módja
Változik a térített gyógyszerek maximális árának kiszámítási módja, az erről szóló kormányrendeletet a napokban szavazta meg a kormány, a metodológiát pedig egy későbbi kormányrendeletben hagyják jóvá.

Az új számítási mód világosabb a jelenleginél, amely „értelmezhető, kusza és nehezen alkalmazható rendelkezéseket tartalmaz” – áll a kormány közleményében; e mellett azért is szükség volt rá, mert 2015-től 2016-ig az ingyenes és kompenzált gyógyszerek listáján létező 5430 készítmény közül több mint 1500 eltűnt a gyógyszertárak polcairól.

Bár lényegesen befolyásolja a hazai gyógyszerellátást, egészen mostanáig egyetlen tanulmányt sem végeztek azzal kapcsolatban, hogy milyen metodológia lenne a legalkalmasabb, áll a közleményben. A jelenlegi árkiszámítási módszert egyébként 2009-ben hagyták jóvá és egy tavaly elfogadott kiegészítés pedig, amelyet az akkori egészségügyi miniszter hozott, harmincöt százalékkal csökkentené bizonyos gyógyszereknek az árát, ami a Világbank, valamint a London School of Economics szakértői szerint létfontosságú gyógyszerek eltűnéséhez vezetne.

Címkék: