Nem csak a járvány az oka

2020.12.21. 15:01

Válságos évet zárt az erdőgazdálkodási ágazat

A koronavírus okozta gazdasági problémák erősen sújtották az erdőgazdálkodókat, a vállalkozások jelentős része jelenleg szünetelteti a tevékenységét. Emellett a mostani válság az ágazat mélyebben gyökerező problémáira is rávilágított, azok megoldásában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) partnere kíván lenni az érintetteknek – közölte az agrárkamara hétfőn.

Debrecen, 2013. október 11. Fát darabol láncfûrésszel egy munkás a Debrecenhez tartozó Haláp térségében 2013. október 11-én. A Nyírerdõ Zrt. Debreceni Erdészetének munkatársai megkezdték a szociális tûzifának való erdõ kitermelését. Október 15-ig igényelhetik az önkormányzatok a tûzifavásárláshoz kapcsolódó kormányzati támogatást, amelynek összege idén 2 milliárd forint. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Közleményük szerint a kis számú kivételtől eltekintve elaprózott és elszigetelten tevékenykedő erdészeti – erdőgazdálkodó, kivitelező és szolgáltató – vállalkozások az elmúlt években komoly nehézségekkel találták szembe magukat először a munkaerőpiacon, majd a kitermelt faanyag értékesítési lehetőségei terén. Ezek előbb-utóbb önmagukban is jelentős zavarokat okoztak volna a tevékenységükben, a járványhelyzet miatt azonban felerősödve, egyszerre zúdultak a vállalkozásokra.

Kiemelték: a kiút lehetőségeit a kamara és az erdő- és vadgazdálkodási országos osztálya közösen tekintette át. Erre az is okot adott, hogy az idén hatályba lépő jogszabálymódosítások eredményeként rövid időn belül tulajdonképpen az erdőgazdálkodás piaci szereplőinek szinte teljes köre vállalkozási vagy őstermelői formában fog tevékenykedni, azaz kamarai taggá válik. Ez korábban a magánerdő-gazdálkodók és az erdészeti szakirányítók körében csak esetleges volt, hiszen a többségük nem vállalkozási formában működött.

A kialakult helyzet a kamara szerint az erdészeti vállalkozások megerősödéséig, szükség esetén együttműködésekbe tömörüléséig – azaz versenyképességük érdemi javulásáig – központi ágazatszervezési eszközökkel javítható. Ehhez az Agrárminisztérium (AM), a szakmai és érdekképviseleti szervezetek, az ágazati kutatás és igazgatás, valamint az erdészeti és faipari vállalkozások képviselőinek szoros együttműködésére van szükség. A NAK szerint a megváltozott lehetőségekből kiindulva átfogó jövőképet kell adni az ágazat egésze részére, majd szabályozási és támogatási eszközökkel, tájékoztatással, illetve – ha indokolt – vállalkozásszervezési támogatással elő kell segíteni az erdészeti vállalkozások megfelelő pályára állását.

Ebben a munkában a NAK is jelentős szerepet kíván vállalni, 2021-ben az eddigieknél is szorosabb informális és munkakapcsolatot kíván kiépíteni azon ágazati szereplőkkel és intézményekkel, amelyekkel együttműködve érdemben hozzá tud járulni az ágazat gazdasági helyzetének javításához – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában