Változatos témák napirenden

Változatos témák napirenden
Fél óra alatt döntöttek a megyei tanácsosok a tegnapi, rendes ülésen mindegyik napirendi pontról. Többek között egy „fellélegző központról” is szavaztak.

A központ fogyatékosok ellátását biztosítja majd, de többek között a fogyatékkal élők hozzátartozóit is segíteni kívánják létesítői azáltal, hogy időröl időre biztosítják számukra a fellélegzést – úgy, hogy egy kis időre a központban hagyhatják az általuk gondozott fogyatékos családtagot. Amint a hivatalos indoklásban áll, nehéz állandóan a fogyatékosok gondját viselni, előfordul, hogy a családtagoknak elintéznivalójuk akad, vagy egyszerűen pihenésre van szükségük. A központ célja az ebből adódó krízishelyzeteknek a megelőzése, s emellett az elszállásolt személyek számára szakszerű ellátást biztosít. A Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság PHARE támogatást pályázott meg a 25-30 férőhelyes központ létesítése céljából; a maximális támogatás 200 ezer euró lehet, ebből a Megyei Tanács 20 ezer euróval járulna hozzá, amennyiben az igazgatóság megnyeri a pályázatot.

Korszerű hálózat

Egyebek mellett a tanácsosok azt is megszavazták, hogy egy megyei kommunikációs hálózat és adatbázis létesüljön a Bihar megyei Lakossági Nyilvántartó különböző kirendeltségei között. A tervezett, Intranet típusú hálózat biztonságos és gyors kommunikációt és adatátvitelt tesz lehetővé a kirendeltségek között, s például ezáltal ki lehet majd állítani személyazonossági krátyákat és útleveleket bármely kirendeltségnél. A hálózat létesítése minden egyes helyszínen 360 euróba kerül, értéknövekedési adó nélkül, a havi bérlet pedig az összes kirendeltség számára 2760 euró.

Neumann Andrea