Változatos program a nagyszínpadon

Változatos program a nagyszínpadon
Pénteken este Rúzsa Magdi lépett fel, szombaton pedig egy szórakoztató Shakespeare-összeállítást, valamint operettgálát látott-hallott a közönség a nagyváradi Rhédey-kertben.

Az első alkalommal megrendezett nagyváradi Szent László Napok leginkább közönségcsalogató eseményei a Rhédey-kertben felállított nagyszínpadon zajló koncertek voltak.

Rúzsa Magdi-koncert

Pénteken este a vajdasági származású Rúzsa Magdi lépett fel itt, akinek komoly rajongótábora van Nagyváradon. Ezt igazolta az a tény, hogy több ezer ember gyűlt össze este kilenc órára a Rhédey-kertbe, hogy meghallgassa az énekesnőt, aki az első Megasztár verseny megnyerése után vált közismert és közkedvelt előadóvá a Kárpát-medencei magyarság körében. És méltán, hiszen péntek esti koncertje is bizonyította azt, hogy nem csak a tévéstúdióban, de szabadtéri színpadon is nagyszerűen tud énekelni, sajátos hangszíne tisztán és erőteljesen szól. Mindehhez hozzáadódik közvetlen, szerény, mégis saját kvalitásaival tisztában lévő öntudatos magatartása is, ami azok körében is szimpatikussá teszi őt, akik esetleg nem kedvelik a zenéjét. De nem csak Rúzsa Magdit illetik a dicsérő szavak, hiszen profi zenésztársakkal érkezett Nagyváradra, akik kifogástalanul kísérték őt. A koncerten saját dalok és feldolgozások is elhangzottak. Az együttes a Nevetni magadon című dallal indított, és a saját nóták közül felcsendültek többek között a Tárd ki szíved, a Csak a bolond remél, vagy a Bűnbe estem címűek is. Ugyanakkor megszólaltatták Presser Gábor Egyszer, Hobo Bolondok hajója című dalát is. Kiemelkedő pillanata volt a koncertnek az Elindultam szép hazámból kezdetű népdal hangszeres kíséret nélküli előadása. A jól felépített koncert ráadásában hangzott el a Vigyázz a madárra című sláger, Pavel Danek és Demjén Ferenc dala, a legutolsó szám pedig az AC/DC Highway to Hell-je volt. Nagyszerű zárása volt ez a dal és ez a koncert a fesztivál első napjának.

Shakespeare és operett

A szombati nap nagyszínpadi produkciói könnyed, vidám szórakozást ígértek. A vidámságot a debreceni Csokonai Színház művészei, Dánielfy Zsolt, Jámbor József és Vranyecz Artúr szolgáltatták, a könnyedséget pedig az este kilenc órától fellépő operetténekesek. A színészek Shakespeare Összes Röviden, azaz S.Ö.R. című produkciójukkal léptek fel, és már a címből is sejteni lehetett, hogy a nagy klasszikus műveinek igencsak sajátságos interpretációjával lesz dolgunk. A három színész alapanyagként használta fel Shakespeare halhatatlan műveit – a Rómeó és Júliát, az Othellót, a Hamletet, stb. – arra, hogy egy fergeteges gegparádét produkáljanak. Az igaz, hogy ez a fajta humor, amit a Dánielfy-Jámbor-Vranyecz trió bemutatott, nem mindenkinek jön be, de a jelenlévők körében érzékelhetően nagy sikert arattak vele.

A közel másfél órás produkció után léptek színpadra az operetténekesek: Bódi Marianna (szoprán, Magyar Állami Operaház, Budapest), Haja Zsolt (bariton, Magyar Állami Operaház, Budapest), Böjte Sándor (bariton, Csokonai Színház), Balla Melinda (Csokonai Színház). Koncertjükön a magyar operettirodalom – többek között Lehár Ferenc és Kálmán Imre – legnagyobb slágereit adták elő a közönség nagy örömére. Nem maradhattak el részletek a Csárdáskirálynőből, a Víg özvegyből és megannyi más operettből. Az énekesek produkcióját békebeli hangulatot idéző társasági táncok előadása egészítette ki.

Pap István