Változatlan gyógyszerárak augusztus végéig

Bukarest – A szakminisztérium rendeletben döntött arról, hogy augusztus 31-ig változatlan marad azoknak a gyógyszereknek az ára, melyek szerepelnek a patikaszerek árlistáját tartalmazó országos katalógusban (CANAMED).

Eugen Nicolăescu egészségügyi szerint az elkövetkezendő időszakban tanulmányozni fogják az európai országokban forgalmazott gyógyszeripari termékek értékeit, valamint azt, hogy ezeket milyen árakon dobják piacra Romániában. Megitélésében azért van szükség arra, hogy változatlanok maradjanak az árak, mivel július 15-én lép életbe a téritéses áron forgalmazott, illetve ingyenes gyógyszereket tartalmazó új lista, minek következtében valószínűsíthető, hogy a patikusok nagyobb megterhelésnek lesznek kitéve, s ezért nem kell őket megbolygatni még azzal is, a megemelkedett árakra is odafigyeljenek.

Mint ismert, a Romániai Gyógyszerforgalmazók Egyesülete (ADMR) és a Gyógyszerimportőrök Szövetsége (ADIM) áprilisban még azt helyezték kilátásba, hogy nem fognak patikaszereket szállítani a gyógyszertáraknak és kórházaknak, tiltakozásképpen amiatt, hogy a szakminiszter nem hajlandó a gyógyszerárakat a valutaárfolyam ingadozásokhoz igazítani.

Támogatják a döntést
Az idén egyébként a disztributőrök többször is tiltakoztak amiatt, hogy az import termékek árát legutoljára tavaly áprilisban időszerűsítették, annak ellenére, hogy háromhavonta kellene ezt megtenni. Mircea Ifrim, a Képviselőház egészségügyi szakbizottságának az elnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a honatyák támogatják a tárcavezető azon döntését, miszerint változatlanok maradjanak a gyógyszerárak. Hozzátette: az orvosságok Romániában 16 százalékkal drágabbak mint Magyarországon, 22 százalékkal kerülnek többe, mint Franciaországban és 34 százalékkal kell értük többet fizetni, mint az északi országokban.
Ciucur L. Antonius