Változást a cammogó oktatásban

Bihar megye – Tegnap Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében mutatták be Mandel Kinga és Papp Z. Attila Cammogás című kötetét, mely a romániai magyar oktatás problémáit érintő három év kutatási munkáját összegzi.

A kötetet a Gyergyószentmiklósról érkező Farkas Zoltán mutatta be, aki gyakorlatban is foglalkozik azokkal a problémákkal, melyeket a könyv felvet. Farkas Zoltán elmondta, a könyv minden gyakorló pedagógusnak tanulságos olvasmány lehet, hiszen egy olyan átfogó keresztmetszetet nyújt a romániai oktatási rendszerről, mely konkrétan meghatározza a megoldásra váró problémákat.

Mentalitást kell változtatni

A könyv első részében egy történeti áttekintést tartalmaz, “leírja azt a vajúdást, amit a 89 után lassan a tanügyi törvény megszületéséhez vezetett”. Ugyanakkor olyan oktatók, tanfelügyelők és diákok körében készült felméréseket is tartalmaz, melyek hasznosak lehetnek a problémák kezelésében.Farkas Zoltán szerint legfontosabb a mentalitás megváltoztatása, például abban a tekintetben, hogy a pedagógusok versenyvizsgájában hangsúlyosabb legyen az adottság és képesség mérése, mint a tudsásé, hiszen ezen múlik hogy valaki jó pedagógus vagy sem. Szóvá tette a politika szerepét is a tanfelügyelők meghatározásában, amit nem tart túl szerencsésnek mivel ebben a tekintetben is előfordul, hogy nem a legmegfelelőbb emberek kerülnek a magas beosztásba. 

Cammogó oktatás

Papp Z. Attila az oktatásban megmutatkozó cammogás egyik kiváltó okaként azt emelte ki, hogy a politika és az oktatás túl távol van egymástól. Olyan oktatási tanácsadókra lenne szükség, akik a politika és az oktatás kettős nyelvét beszélik és tudnak közvetíteni a két szakma között. Az oktatás ma már nem szolgálat, hanem olyan szolgáltatás, mely a tömegembernek szól. Ennek ellenére minőségi oktatásra kell törekedni, tette hozzá: “A minőség egy olyan megfoghatatlan mozgó célpont, melyet nem lehet megragadni de törekedni kell rá.” A könyvvel ennek a folyamatnak az ügyét kívánják szolgálni.