Változásokat tervez az OTL

Változásokat tervez az OTL
Alig néhányan jöttek el a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat által szervezett közvitára, melyen a Fenntartható Városi Mobilitási Terv egyes részeit szándékoztak megbeszélni a váradiakkal.

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL), valamint a sajtó képviselői mellett mindössze három személy jött el a közvitára, illetve Ilie Bolojan polgármester is, akinek Csuzi István, az OTL igazgatója magyarázta el a tervezett változtatásokat, s aki – mint kijelentette – egyetért ezekkel.
Mint arról már beszámoltunk, a Fenntartható Városi Mobilitási Terv elengedhetetlen az uniós pénzalapok megpályázásához, s az OTL országos szinten elsőként készíttette el, az Incertrans cég közreműködésével.

Beruházások

A mobilitási terv több olyan tételt is tartalmaz, melyről az elkövetkezendőkben a Helyi Tanácsnak kell szavaznia, s melyet ezt megelőzően közvitára kell bocsátani, tudtuk meg Csuzi Istvántól. Ezek között szerepel többek között egy védett övezet létrehozatala a városközpontban, ahová csak egy bizonyos összeg kifizetésével juthatnak be a távolsági buszok, a rendszeres „gépkocsimentes nap” bevezetése, a gépkocsiforgalom korlátozása a városközpontban, egy második villamosremíz kiépítése, továbbá az ingyenes bérletek újragondolása, oly módon, hogy az érintettek ne éljenek vissza ezzel és ne használják túlzottan pont csúcsidőszakban a tömegközlekedési eszközöket. Egyúttal több busz-útvonalat is megváltoztatnának, úgy, hogy eljussanak a városközpontig – ezáltal is csökkenne a gépkocsiforgalom a központban.
Az OTL egyúttal egy biciklikölcsönző működtetését is tervezi – a kerékpárokat bizonyos villamosmegállók mellett lehetne kikölcsönözni.
Új villamosvonalak kiépítése – többek között a vasúti hídtól az ipari parkig, illetve egy új remíz létesítse is szerepel a tervek között, hogy a villamosoknak ne kelljen egy plusz utat tenniük a program végén. Ezeket a rendelkezésre álló pénz függvényében hozzák majd létre, valószínűleg 2016 és 2020 között, uniós alapok megpályázásával. Minderről valószínűleg november folyamán szavaz majd a Helyi Tanács.
Csuzi István szerint nem az információ hiánya miatt jelentek meg kevesen a közvitán, inkább az általános érdektelenség lehet az oka. Emellett véleménye szerint a többség inkább negatív módon kritizál, ahelyett, hogy javaslatokkal jönne.

Neumann Andrea