Változások a kórházban

Nagyvárad – A megyei kórházzal kapcsolatos több fontos változásról esett szó a polgármester, valamint a megyei kórház vezetői közötti mai megbeszélésen.

Ilie Bolojan polgármester ma a megyei kórház igazgatótanácsával és adminisztrációs részlegvezetőivel találkozott. Főleg a kórház átvételéből adódó legfőbb tennivalókról esett szó. Mint már írtunk róla, a kórház a Megyei Tanácstól átkerül a városi önkormnyzat fennhatósága alá. Cseke Attila egészségügyminiszter a szombati sajtótájékoztatón kijelentette, hogy ez év végéig meglesz az erre vonatkozó kormányhatározat is.

Elbocsátások

Többek között a következőket beszélték meg: bizonyos adminisztrációs tevékenységek ezentúl nem bérelt helyiségekben, hanem a kórházban zajlanak majd, a költségek csökkentése érdekében; vannak párhuzamos tevékenységek, melyek jelenleg mind a városi, mind a megyei kórházban zajlanak, s ezeket meg kell szüntetni; csökkenteni kell az adminisztratív személyzet számát – jelenleg az előírásoknál mintegy negyvennel vannak többen ezek a kategóriájú alkalmazottak; egyelőre 10%-kal csökkentik az ágyak számát, de a távlati terv szerint körülbelül 250-nel lesz kevesebb az ágyak száma a Megyei Kórházban, mivel csak így kaphatja meg a működési engedélyt. Egyúttal minél hamarabb be kellene fejezni a Megyei Kórházon belül zajló rehabilitációs munkálatokat, melyeket az egészségügyminisztérium finanszíroz.

Amint Ilie Bolojan elmondta, az idei év első felében a megyei kórház 1,3 millió lejes veszteséget regisztrált és sürgős lépésekre van szükség ahhoz, hogy ezeket lépcsőzetesen csökkentsék. A megyei kórház régi épületét a tervek szerint be fogják zárni és az ott működő osztályokat a megyei, illetve a városi kórházba költöztetik jövőre. Azt is elmondta a polgármester, hogy az önkormányzat nem fog semmilyen módon beleszólni abba, hogy kiket bocsátanak el, azaz nem fog senkiért közbelépni, kizárólag a kompetenciával kapcsolatos kritériumok döntenek.

Címkék: ,