Válságstáb ült össze Lisszabonban

Válságstáb ült össze Lisszabonban
A Dakar rali szatmárnémeti résztvevője, Gyenes „Mani” Emanuel szerint nem lenne helyénvaló törölni a verseny mauritániai szakaszait. A motoros szerint a versenyzők körében sem beszélnek sokat az afrikai országban történtekről.

A francia kormány tegnap este közleményében felhívta a francia állampolgárok figyelmét arra, hogy ne látogassák a Dakar ralit Mauritániában az ott kialakult veszélyes helyzet miatt. Mivel a francia kormány nem fogadja el a mauritániai kormány biztosítékait a Dakarra vonatkozóan. A Dakar rali szervezői bejelentették, hogy felveszik a kapcsolatot mind a francia, mind pedig a mauritániai kormány képviselőivel, hogy részletes tájékoztatást kapjanak a közlemény okáról.

Mint arról a média több ízben beszámolt, december 24-én fegyveresek egy öttagú családra támadtak, melynek négy tagját – köztük két gyermeket – megöltek. Néhány nappal ezután, december 27-én terroristák végeztek három katonával.

A Dakar szervezői ezt követően kezdtek tárgyalásba a mauritániai kormány képviselőivel, akik garanciát vállaltak arra, hogy biztonságban le lehet bonyolítani az eseményt. A francia kormány szerint azonban nem megfelelőek az afrikai ország által nyújtott biztosítékok, így hivatalos közleményben arra szólította fel állampolgárait, hogy tartózkodjanak a 2008-as Dakar ralitól.

Amennyiben a francia résztvevők megfogadják kormányuk tanácsát, úgy olyan esélyesek maradhatnak távol a megmérettetéstől, mint Stéphane Peterhansel, Luc Alphand, Jean-Luis Schlesser vagy Cyril Despres.

Az események azért is érinthetik érzékenyen a rali mezőnyét, mert a résztvevők nagyjából hét napot töltenek Mauritániában a verseny időtartama alatt.

 

A szatmárnémeti motorosversenyző – aki második alkalommal áll rajthoz a Dakar ralin – Gyenes „Mani” Emanuel, aki már Lisszabonban van az Erdonnak elmondta, a versenyzők körében nem sokat beszélnek a mauritániai eseményekről. „Nyilván tudjuk, hogy mi történi ott, és azt is hallottuk, hogy mit javasolt a francia kormány. De szerintem nem lenne helyes döntés lefújni a mauritánai szakaszt. Ott vannak a legizgalamsabb részei a versenynek. Este lesz egy gyűlés, ott fogják közölni velünk a fejleményeket – mondta Mani. – Én személy szerint nem félek végighajtani Mauritánián. Most mindenki a versenyre koncetrál” – folytatta.

 

Kapcsolódó cikk:

  • 2010: Budapestről rajtol a Dakar
  •