Válságban a Föld a NASA vezető klímaszakértője szerint

Válságban van a Föld az általános felmelegedés miatt, de a probléma igazi méretét megpróbálják eltitkolni a közvélemény elől – jelentette ki az egyik legismertebb amerikai klímaszakértő.

“A levegő széndioxid-tartalma már elérte a veszélyes szintet” – mondta James Hansen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva hétfőn. A New York-i Goddard Űrkutatási Intézet fő profilja a klímakutatás, Hansen már a ’80-a években felhívta a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire. A tudóst a Time amerikai hírmagazin 2006-ban a világ 100 legbefolyásosabb személye közé választotta. Hansen a Science című tudományos folyóiratban hétfőn megjelenő tanulmányában sürgeti, hogy 2030-ra állítsanak le minden szénerőművet, és addig is rójanak ki rájuk adót a széndioxid-kibocsátásért. Új szénerőmű építését pedig csak akkor engedélyezzék, ha az objektumot felszerelik olyan berendezésekkel, amelyek kiszűrik és elkülönítik az összes keletkező széndioxidot. Hansen az AFP-nek beszélve rávilágított, hogy ma az energia 90 százalékát fosszilis fűtőanyagból, azaz szénből, olajból, földgázból nyerik, ez pedig akkora üzlet, hogy egyetlen kormányzat sem tudja magát függetleníteni az ágazat érdekeitől. “A fosszilis energiahordozók kitermelésében és felhasználásában érdekelt gazdasági tényezők pedig félrevezetik a közvéleményt és a politikai döntéshozókat. Valahogy úgy, ahogy cigarettagyárak is tették: tudva, hogy a dohányzás rákot okoz, felfogadtak olyan tudósokat, akik kijelentették, hogy a cigaretta nem okoz rákot” – jelentette ki Hansen.

Hansen szerint a kormányzat és a törvényhozás “jól meg van olajozva”, ezért csak a bírói hatalomban lehet reménykedni. A tudós azt mondja, hogy a kormányzati PR- vezetők cenzúrázzák a klímaváltozásról szóló tudományos jelentéseket. “Azok, akiknek a legtöbbet kellene tudniuk a klímaváltozásról, nincsenek tisztában a probléma súlyosságával, és – ami a legfontosabb – a sürgősségével” – teszi hozzá Hansen. Hansen 2005-ben és 2006-ban a Washington Postnak és a New York Timesnak nyilatkozva azt állította, hogy a NASA vezetői megpróbálták cenzúrázni a klímaváltozásról szóló megnyilatkozásait, és hogy hasonlóan jár el az amerikai elnöki hivatal is az országos intézmények klímaváltozási jelentéseivel.