Válság: csak ígérget a kormány

Válság: csak ígérget a kormány
Szép tervei vannak a jelenlegi hatalomnak, legalábbis elméletben, de a PSD-kormány ígéreteire nincs valós pénzügyi fedezet – hangzott el Váradon.

„Ha ők megharagszanak is elmondom, nekem úgyis hamar elmúlik” – mondta szerdán a PSD-vezette kormány egyes intézkedéseit is taglalva Constantin Badea. A Kereskedelmi és Iparkamara Bihar megyei elnöke azon a váradi konferencián szólalt fel, amelyen arról volt szó, milyen szerepet töltenek be a váradi cégek Románia újraiparosításában. A kamarai elnök kifejtette: „A kormány a múlt héten szép kis stratégiával állt elő, amely a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozik, 2020-ig. Na persze ez nem csoda, hiszen kampány van. A stratégia maga nem is rossz, de szóval ha megharagszanak is elmondom, hogy az egész csak elmélet. Teóriának nagyszerű, de a valóságban minden szét van esve e téren, az igazi ipar még fizikailag is. Így nagyon nehéz lesz itt bármit is tenni”.

Ugyan miből?

A stratégiában kiemelt helyen szerepel persze a kis- és közepes vállalkozások anyagi támogatása. A felszólaló felhívta azonban a figyelmet, hogy a mostani kormánynak egy jól hangzó lózungja csupán ez is, visszakérdezve: „ugyan miből és honnan lenne erre pénz?”
Badea egyébként hangsúlyozta, hogy nagyon fontos lenne az ország újraiparosítása. Az első ilyen hullám a 60-as és a 90-es évek között volt, azóta pedig az egész lényegében leépült. Elmondta: az újraiparosítás nyilván magáncégek révén lenne lehetséges – de ezek most válságban vannak. Bihar megyében 39.000 cég van bejegyezve, de ebből csak idén eddig 2100-at töröltek, 1029 pedig fizetésképtelen. Pedig amúgy a romániai cégek 90 százaléka kis- és közepes vállalkozás.
A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: Várad jelenlegi, PNL-s vezetése legalább partner próbál lenni a fejlesztésben, és szerinte e megyeszékhelyen lévő ipari park is segít.
A konferencia további részében különben a résztvevők szót ejtettek eme ipari park fejlesztéséről, a mezőgazdaság iparosításának fontosságáról, és többek között arról is, hogy az államnak csökkentenie kellene beavatkozását a vállalkozói szférába, és átadnia minél több hatáskörét a privát zónának.

Szeghalmi Örs