„Valósítsátok meg álmaitokat!”

„Valósítsátok meg álmaitokat!”
Március 15-én délben a nagyváradi Művészeti Líceum dísztermében emlékezetes műsorral emlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára. Tehetséges diákok szerepeltek.

Érzelmeket közvetítve- hiszen a megelevenített vagy ábrázolt művek, személyek mögött végső soron emberi sorsok és cselekedetek vannak- emlékeztek csütörtök délben az 1848-as forradalom és szabadságharcra a Művészeti Líceumban, kiemelve az ünnep méltóságát.

Nagy Gabriella aligazgatónő, történelem tanárnő arra hívta fel a figyelmet: az, hogy ma bármit kiírhatunk a Facebookra, bármit megoszthatunk, likeolhatunk, szabadon kinyilváníthatjuk véleményünket egy kérdésről, számunkra egyértelmű, de ez nem mindig volt így! Nem csak amiatt, mivel Petőfi nem ismerhette az internetet, vagy nem volt táblagépe és okostelefonja, hanem egyszerűen azért, mert nem volt szabad ezt megtennie. A forradalom viszont, még ha csak ideig-óráig is, de elhozta a vágyott szabadságot.

Műsor és kiállítás

„Ha végigtekintünk népünk, illetve a világtörténelem eseményein, azt állapíthatjuk meg, hogy számtalan változásnak, reformnak az elindítói főként a fiatalok voltak. Akárcsak a márciusi ifjak: Petőfi Sándor 25 éves volt, Klapka György 28, Vasvári Pál mindössze 22 éves volt 1848. március 15-én. Ha egy kicsit elkezdünk számolni, akkor kijelenthetjük, hogy kevéssel voltak idősebbek nálatok! Példát mutattak arra, hogy kellő összefogással és hittel bármilyen értékteremtő, közösségépítő gondolat megvalósítható. Éppen ezért én is arra bátorítalak titeket, a mai ünnep alkalmából, kedves diákok, hogy éljetek ezzel a lehetőséggel: valósítsátok meg az álmaitokat!” fogalmazott a pedagógus.

A rendezvényen felcsendült a himnusz, Bodi Mátyás László zongorakíséretével. Az ezután felcsendült zenei darabok a pontosan 70 évvel ezelőtt Kossuth-díjjal jutalmazott Bartók Béla műveiből lettek összeállítva. Felléptek: Bihari Árpád, Ferencz István (felkészítő tanár: Lupse Anita, zongora kíséret: Ferencz Mercédesz), Porsztner Abigél (felkészítő tanár: Béres Csilla, zongora kíséret: Benczédi Mónika), Soós Nimród József (felkészítő tanár: Tier Enikő).

Petőfi visszatér címmel ünnepi műsorral készültek az ötödikes és hatodikos gyerekek, felkészítő tanárok: Nagy Gabriella, Mados Andrea, Lupse Anita, Mircescu Georgiana, Szabó Attila, Vura János. Ugyanakkor Ama dicső nap címmel kiállítás nyílt a képzőművészeti szakos diákok erre a napra készített alkotásaiból. Szervezők és felkészítő tanárok: Rácz Eliza, Jankó-Szép Noémi, Rácz Ervin.

Ciucur Losonczi Antonius