Válogatott muzsika, nagyszerű újévi koncert

Nagy Éva fuvolaművész pikolón előadott játéka nagy sikert aratott
Nagy Éva fuvolaművész pikolón előadott játéka nagy sikert aratott
Három napon át telt ház előtt játszották az idei újévi hangversenyt a Nagyváradi Állami Filharmóniában. A csütörtöki, pénteki és szombati koncertekre napokkal az előadások előtt elfogytak a belépőjegyek. A hálás közönség felállva tapsolta meg a művészeket.

A hangverseny karmestere a váradiak által jól ismert japán Shinya Ozaki volt, aki jelenleg a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának állandó karmestere és a Camerata Transilvanica vezetője. Előadóművészek Diana Ţugui szoprán és Nagy Éva, a nagyváradi szimfonikus zenekar fuvolaművésze, ideiglenesen kinevezett szólamvezetője voltak. A legnagyobb elismerés illeti a váradi filharmóniát azért, hogy minden évadban helyet ad a közönségvonzó újévi hangversenyeknek. Olyan koncertlátogatóként, aki hetente jelen van a zenei eseményeken, megállapíthatom, hogy a filharmónia városunk egyik sikeres kulturális intézménye. Ezt jelzi az is, hogy a hangversenyek szinte minden alkalommal telt ház előtt folynak.

E sorok írója az újévi hangverseny csütörtöki előadásán vett részt. A koncert ifj. Johann Strauss A cigánybáró című operettjének nyitányával vette kezdetét, a kitűnő váradi szimfonikus zenekar tolmácsolásában, majd a testvér Josef Strauss Asszonyszív polka-mazurkája csendült fel. Sokan vártuk Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének egyik legismertebb, a programban is meghirdetett dalbetétét, Vilja dalát, s a meghívott szoprán, Diana Ţugui nagyszerű előadásában meg is hallgathattuk. Ezután csupa ifj. Johann Strauss-mű hangzott el az Enescu–Bartók teremben, a zenekar előadásában: a Pezsgőpolka, majd az Egyiptomi induló, s intermezzóként a zenekar néhány tagjának énekhangja is felcsendült. Majd A denevér című operettből az egyik legismertebb dalbetétet, a Csárdást énekelte Diana Ţugui szoprán. A program első része a Császárkeringővel zárult, a szimfonikus zenekar nagyszerű tolmácsolásában.

Operaáriák

A szünet után elsőként Vincenzo Bellini olasz zeneszerző Norma című operájának nyitánya hangzott el. Ezt követte az est egyik nagyon várt része: Nagy Éva, a nagyváradi filharmónia fuvolaművésze Eugene Damaré The Wren Polka című művét adta elő pikolón, rendkívül nagy tudással, kiváltva a közönség elismerését. Majd Giacomo Puccini olasz zeneszerző Bohéméletéből Musetta keringőjét énekelte Diana Ţugui. Ezután Pietro Mascagni Parasztbecsület című operájából az Intermezzót játszotta a zenekar. A továbbiakban Georges Bizet 2. L’Arlésienne szvitjéből hallgathattuk meg a Menüettet, Foica László fuvolaművész nagyszerű szólójával. Majd újra Diana Ţuguinak tapsolhattunk, aki Giacomo Puccini Gianni Schicchijéből énekelte a híres O mio babbino caro kezdetű áriát. Ezt követően Charles Camille Saint-Saens Sámson és Delila című operájából a Bacchanália csendült fel. Majd újra Diana Ţugui volt a főszereplő, Charles Gounod Faustjából Margit ékszeráriáját énekelte. Az est ifj. Johann Strauss egyik legszebb szerzeményével, a Kék Duna keringővel zárult. A közönség ütemes tapssal köszöntötte a szimfonikus zenekart és a dinamikusan vezénylő karmestert, s a vastapsnak meglett a hatása: két ráadást is előadott a zenekar. Utolsóként az újévi hangversenyen általában elhangzó nagyszerű alkotást, id. Johann Strauss Radetzky-indulóját hallhatta a hálás publikum. A közönség felállva tapsolta meg az előadóművészeket, a szimfonikus zenekart, a karmestert.

Dérer Ferenc