Vallási okokból utasította el az életmentő kezelést egy 14 éves amerikai fiú

Életét vesztette egy leukémiában szenvedő 14 éves amerikai fiú, aki szülei tiltakozása ellenére vallásos okok miatt visszautasította az életmentő vérátömlesztést, jelentette csütörtökön egy amerikai újság. A fiú döntését Washington állam megtámadta, de a bíróság szerda reggel elutasította a kényszerkezelést.

A Jevoha Tanúi nevű szervezethez tartozó fiú aznap este a kórházban meghalt.

A 14 éves Dennis Linberg orvosai szerint vérátömlesztésre lett volna szüksége, hogy túlélje az életmentő kezelést, de ehhez a fiú vallási okokból nem járult hozzá, írta a Seattle Post-Intelligencer című lap. Döntését támogatta nagynénje is, aki négy éve lett a fiú gyámja, miután a gyerek apját kábítószer-birtoklás miatt börtönbe zárták. A nagynéni szintén a Jehova Tanúi nevű keresztény szervezet tagja, amely istentelennek tartja a vérátömlesztés.

Dennis döntését az állam bíróság előtt támadta meg, de a bíró végül úgy határozott, hogy a beteg fiú elég idős ahhoz, hogy tisztában legyen döntésének következményeivel. John Meyer bíró szerint senki sem kényszeríttette a fiút a kezelés visszautasítására, és az öngyilkosság lehetőségét is elvetette. A fiú apja az újságnak nyilatkozva elmondta, hogy sokkolta a bíróság szerdai döntése, de miután meglátogatta fiát a kórházban, úgy döntött, hogy nem fellebbez az ítélet ellen. Dennis kedd óta eszméletlen állapotban feküdt, és orvosai szerint agykárosodást szenvedett. A fiú szerda este halt meg.