Vallási hidakat építtetnek…

Vallási hidakat építtetnek…
Nagyvárad- Határ menti uniós támogatással a helyi önkormányzat megbízásából öt templomot, köztük egy reformátust és egy római katolikust renoválnak az év végéig. A részleteket csütörtökön ismertették.

A városháza dísztermében tartott tegnapi sajtótájékoztatón Mircea Mălan alpolgármester kifejtette: a Vallási hidak- A vallási turizmus elősegítése Bihar és Hajdú- Bihar megyékben elnevezésű projektet a Románia- Magyarország Határ menti Együttműködési Program keretében finanszírozza az Európai Unió. A román oldalon a célt öt váradi templomnak (az ortodox Holdas-templom és két filiáléja, valamint a várad-újvárosi református templom és a római katolikus vártemplom) a felújítása, restaurálása és a turisztikai körforgalomba való bevonása képezi. A projekt összköltségvetése 1.709.385 euró, melyből az itteni beruházásokra 1.393.263 lejt fordítanak, amiből az említett ortodox egyházközségnek körülbelül 750 ezer euró jut, a reformátusoknak 350 ezer euró, a római katolikusoknak pedig 150 ezer euró. Az önkormányzat által biztosított önrész 287.012,18 euró (20,60%), az uniós hozzájárulás pedig 1.106.250,82 euró (79,40%).
A magyarországi partnerintézmények a körösszegapáti román ortodox parókia, a hajböszörményi Kálvin téri református egyházközség és az orosházi Jézus Szíve római katolikus plébánia.
A főleg konszolidációs, hőszigetelési és felújítási munkálatokat a tendergyőztes szatmárnémeti Euras cég végzi. Elméletileg december 31-ig be kell fejeződjenek, de az elöljáró szerint készen állnak arra is, hogy jövő év közepéig meghosszabbítsák, amennyiben nem a megfelelő ütemben haladnak.

Nem elég a pénz

Herdeán Gyöngyi, a várad-újvárosi református egyházközség parókus lelkésze az Erdély Online-nak elmondta: körülbelül négy éve imádkoznak azért, hogy lehetőség nyíljon az idén 161 éves templom renoválására, így természetesen nagyon örülnek ennek az esélynek, s hálát adnak érte Istennek. A befektetés során mivel az épületnél statikai gondok merültek fel- a nyugati torony például három centiméterrel elvált a főhajótól a süllyedés következtében- elsősorban megerősítik az alapokat, de emellett a tetőzet és a külső vakolat teljes felújítására, belső festésre, valamint a keleti torony lépcsőzetének a megerősítésére is sor kerül majd, hogy a kilátót megnyithassák a turisták előtt. Megjegyezte: sajnos a kapott összeg nem fedezi teljesen a szükséges munkálatokat, ezért gyülekezeti gyűjtést és jótékonysági koncertet szerveznek az ajtók és az ablakok cseréjére, utóbbira sikerrel pályáztak a magyar kormánynál. Ezen kívül tervezik még, hogy a turisztikai szezon idejére megnyitják a templomajtókat, és önerőből egy múzeumot létesítenének a keleti toronyban, mely bemutatná az egyházközség értékeit.

Felújított orgona

A sajtótájékoztatón jelen voltak a hajdúböszörményi Kálvin téri református templom képviselői is, Török András segédlelkész, Kajus Józsefné Mária könyvelő és Nagy Antal gondnok. Megtudtuk tőlük, hogy a kapott pénzből ők a hét éve nem működő orgonát teszik rendbe, a munkálatok felénél már túl vannak. Ez azért is fontos számukra, mert szerződésük van a budapesti Zeneakadémiával, így színvonalas koncertekre lehet majd számítani náluk.

Ciucur Losonczi Antonius