Vállalnánk-e manapság vértanúságot?

Akt.:
Vállalnánk-e manapság vértanúságot?
Vasárnap tartották meg a Szent Tibor és Szent Zsuzsanna tiszteletére felszentelt érsemjéni római katolikus templom búcsúünnepségét. Kertész Ferenc tokaji plébános volt az ünnepség szónoka.

Hagyományosan augusztus második vasárnapján tartják az érsemjéni római katolikus templom búcsúünnepségét (a templom védőszentjeinek, Szent Tibornak és Zsuzsannának ünnepe augusztus 9-én van), ám idén kivételt tettek. Ennek oka, hogy ekkorra tudta elfogadni a szentmise celebrálására a meghívást Kertész Ferenc tokaji plébános, a szerencsi esperesi kerület esperese, akit személyes barátság köt Nagy János semjéni tisztelendőhöz. Utóbbi köszöntötte az elmúlt vasárnap 12 órakor kezdődött ünnepi szentmise résztvevőit, helyi és környékbeli híveket, zarándokokat. Az evangélium Máté könyvéből szólt: Ne féljétek azokat, akik megölik a testet; inkább azokat, akik a testet és a lelket is a pokolba taszítják.

Nem mindegy, hogyan élünk

Prédikációjában Kertész Ferenc egyebek mellett arról szólt, hogy a vértanúk azok, akik felfogták: nem akárkik vagyunk, hiszen Isten a saját hasonlatosságára teremtett bennünket, így az sem mindegy, hogyan élünk. Mi mernénk-e vállalni manapság a vértanúságot? – tette fel a szónok a kérdést, mely szerinte a “migránsvilág” közepette sajnos már korántsem elrugaszkodott a valóságtól. A választ is megadta, miszerint minden kritikus helyzetben vállalnunk kell Jézus szavait: “Én vagyok az út, az igazság és az élet.” A testvéregyházközségek részéről Csáki Márta református és Radu Sabău ortodox lelkészek köszöntötték az ünneplőket. A szentmise zárásaként a szolgálatot Nagy János köszönte meg, ugyanakkor azoknak is köszönetet mondott, akik bármivel is hozzájárultak az ünnepség megszervezéséhez. A templomból távozókat kalács, ásványvíz, üdítő várta a nagy melegben.

Rencz Csaba