Vállalkozókat segítő szolgáltatások

Vállalkozókat segítő szolgáltatások
Tavalyelőtt kezdődött és augusztusban ér véget az a projekt, melyen belül a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy tanácsadási központot hozott létre vállalkozóknak Nagyváradon.

A fő pályázó a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a társpályázók pedig a Hajdú-Bihar megyei Vállalkozásfejlesztési alapítvány, valamint a Romániai Vállalkozásokat Fejlesztő Egyesület. Amint Constantin Badeatól, a kamara vezérigazgatójától és a projekt menedzserétől megtudtuk, a határon átnyúló projekt összértéke több mint egymillió euró volt, ebből a kamara 854 ezer euróból gazdálkodott. Az elmúlt kilenc hónap alatt felújították az Eminescu u. 25. sz. alatti épületüket, s egy korszerű tanácsadási központot alakítottak ott ki, melyet hivatalosan február 27-e táján nyitnak meg.

Nehéz helyzetben

Szintén a projekten belül, a felújított épületben, hat hónapon keresztül egyebek mellett jogi tanácsadást, illetve a „zöld energia” felhasználásával kapcsolatos tanácsadást nyújtanak majd vállalkozóknak. Ezt követően is folytatódnak – immár a projekten kívül – ezek a tevékenységek a központban, válaszolt kérdésünkre a kamara igazgatója.

A projekt ötletét a jelenlegi gazdasági helyzet adta, mondta el Constantin Badea a tegnapi rendezvényen, melyet a Ramada szállóban szerveztek meg. Kevés az újonnan alakult kisvállalkozás, nyugtalanítóan sok viszont a fizetésképtelenségbe kerülő, csődeljárás alatt álló vállalkozásoké, hangzott el. A produktivitás, a hatékonyság alacsony, a cégek nyeresége is kevés. Badea szerint az inszolvencia-törvénnyel egyesek visszaélnek, rendszerint a nagy cégek, aminek a kisvállalkozások látják kárát. A kisvállalkozóknak emellett sokkal nehezebb bankkölcsönöket is felvenni.

Egyezmények

A kis- és közepes vállalatok segítése, támogatása céljából jönnek létre az együttműködési egyezmények is a rendezvényen jelenlévő alapítványokkal, intézményekkel. Badea kihangsúlyozta: partnerségre és nem versengésre van szükség, a cél a segítségnyújtás.

A későbbiek során felszólaltak többek között a társpályázó alapítvány, illetve egyesület képviselői, valamint Delia Ungur, az Eurobusiness Ipari Park igazgatója, aki említést tett a park kihasználtságáról, terveikről.

A rendezvény második felében a jelenlévők aláírták az egyezményt a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamarával. Többek között a Don Orione Líceum egyesületével, a székelyhídi vállalkozói inkubátorral, a Vállalkozók Szövetségével, a Megyei Tanács keretében működő eurorégiós vállalkozói inkubátorral, a fugyivásárhelyi logisztikai központtal, az Agora egyetemmel, a Bihar megyei Tanfelügyelőséggel kötötte meg az együttműködési egyezményt a kamara.

Neumann Andrea