Vállalkozói központ, új sétányok, új kórházépület

Vállalkozói központ, új sétányok, új kórházépület
A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén három fontos európai finanszírozású projektet szavazott meg, ezek egyike egy új vállalkozói központ kialakítása a volt 5. számú kórház épületében.

A határozattervezeteket Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere ismertette a sajtó munkatársainak a tanácsülés előtt. Az első egy fiatal vállalkozókat segítő központ kialakítására vonatkozik a volt 5. számú kórház helyén a Pasteur és a Colinelor utcák kereszteződésében. Mălan kifejtette, hogy a Bihar megyei cégeknek mintegy kilencven százaléka mikrovállalkozás, ezeknek közel hatvan százaléka Nagyváradon működik, ezért a váradi önkormányzat ezek egy részének akar segítséget nyújtani. A projekt keretében teljesen felújítják a volt kórházépületet, a belső felújítás során az alagsorban hat műhelyt alakítanak ki, a földszinten tizenhét iroda, az első emeleten pedig további harminc helyiség, köztük konferenciaterem és gyűlésterem is lesz, ugyanakkor az épületet modern irodai és számítástechnikai eszközökkel látják fel. A kivitelezési időszak húsz hónap lesz a kivitelezési szerződés aláírásától számítva. Az új központba olyan vállalkozók jöhetnek, akiknek a cége nem több mint két éve működik, és a kreatív iparban – dizájn, divat, építészet, kultúra, IT stb. – tevékenykedik. A rezidensekkel maximum három évre köt majd szerződést a létesítményt majdan üzemeltető Nagyváradi Fejlesztési Ügynökség (ADLO). A rezidensek fizetik majd a bérleti díjat és a különböző igénybe vett szolgáltatásokat, a könyvelést, a jogi tanácsadást, a marketinget, az eladási tanácsadást. A beruházás értéke 3,6 millió euró, ennek az összegnek a fele vissza nem térítendő támogatás. A város még ebben a hónapban benyújtja pályázatát az Operatív Szektoriális Programhoz. Mălan leszögezte, hogy ezt a projektet csak uniós forrásból tudják majd megvalósítani, mert a városnak a saját beruházási költségvetése nem elegendő arra, hogy ezt is teljes egészében finanszírozza.

Új kórházépület

A Bihar Megyei Klinika egy újabb épületszárnnyal bővül, erről is döntött tegnapi ülésén a nagyváradi helyi tanács. Az ötszintes épület alagsorában lesz a beutaló részleg, a következő két szinten működik majd a járóbeteg rendelő, a második emeleten kap helyet a kórház-adminisztráció, a harmadik emeleten az intenzív osztály működik majd, a létesítményt a legkorszerűbb gyógyászati berendezésekkel szerelik majd fel. A kivitelezési időszak huszonnégy hónap lesz, a beruházás egy részét a Szektoriális Operatív Programból finanszírozzák majd.

Új korzók

A helyi tanács elfogadta azt is, hogy sétálóutcává váljon a Mészáros (Grigorescu), a Rimanóczy (Vulcan) utca és az Ezredévi Emléktérnek (Libertății) egy jó része, ezeknek az utcáknak a hetvenöt százaléka lesz gyalogos övezet. Az átalakítás során a közműhálózatot is felújítják, és a Bémer téren alkalmazott hőszolgáltató technológiára térnek át, azaz minden ingatlanhoz saját hőenergia-modult építenek.

setalo2

Az említett utcákban minden parkolóhelyet megszüntetnek, ezért is nagyon fontos, hogy ezzel a beruházással nagyjából egyidőben megépüljön a Rimanóczy és a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcák között a mintegy százötven férőhelyes parkolóház, a környéken lakók ugyanis itt parkolhatnak majd. A parkolóház könnyebb megközelíthetősége érdekében a Rimanóczy utca és az Ezredévi Emléktér kereszteződésében egy körforgalmat alakítanak ki. A kivitelezési szerződés aláírásától számítva tizenhat hónapot vesz majd igénybe az átalakítási munka. Mălan a tanácsülésen Kirei Melinda RMDSZ-es tanácsos kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Körös parton a Vágó József által tervezett kovácsoltvas korlátot is felújítják. A 2,2 millió eurós összköltségvetésű beruházásra finanszírozási pályázatot nyújt be a város, mely a beruházás költségeinek két százalékát kell biztosítsa.

Pap István