Vállalkozás öröme

Fotó: Ördög Béla
Fotó: Ördög Béla
Kolozsváron a Báthory István Elméleti Líceum és a Szabadság- Erdélyi közéleti napilap közös rendezvénye a Vállalkozz! nevű verseny, melyen 27 csapat vett részt.

A negyedik alkalommal megrendezett megmérettetésen a Magyarkapusi Általános Iskola, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum, a János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Báthory István Elméleti Líceum V- VIII. osztályos tanulói (összesen 81-en) bizonyították kreativitásukat, ötletességüket, ügyességüket, gazdasági rátermettségüket és kommunikációs készségüket.
A ma diákja sok mindent tud a modern kommunikációs eszközökről, az okos-telefonokról, a táblagépekről. Könnyen megtanulják használatát. Talán ennek is köszönhető az a nagyfokú lelkesedés, amelyet a megmérettetésen résztvevők tanúsítottak a feladatok megoldása során.
A megmérettetésen résztvevő csapatoknak feladatuk volt a piackutatás minél árnyaltabb elsajátítása. A versenyzők közül többnek volt úgynevezett okos-telefonja, melyet a szülők ajándékoztak a csemetéjüknek. A versenyző csapatok nemcsak az üzletekben érdeklődtek a termékek választéka, kereslete iránt, hanem az osztályokban is, megkérdezték társaikat is. Amint az egyik csapat a bejelentkezési lapon írta: „Kutatásaink során érdekes információkra bukkantunk. A velünk egyidősök rákérdeztek a fényképezőgép élességére és memóriájára. A nagyobbak viszont már szakkifejezésekkel kérdeztek a mobiltelefonok memória- készletére, a szolgáltatókra, a bérletekre.”
Maga a verseny a Báthory István Elméleti Líceum patinás dísztermében folyt le. Az iskola biztosította a megmérettetéshez szükséges technikai hátteret.
A bejelentkezés feltétele az volt, hogy megfigyelés alapján végezzenek piackutatást, milyen a felhozatal az iskola környékén levő üzletekben az okos-telefonok és táblagépekkel kapcsolatban. Kolozsváron, melyik a legkeresettebb üzlet. Melyek azok a márkák, amiket a legszívesebben használnának. Felmérték az igényeket és a kínálatot, ugyanakkor értékes információkhoz jutottak a keresett termékekkel kapcsolatban. A terminus technicusokat sajátítottak el.
A verseny támogatója az iskola hajdani kiváló tanulója Kilin Gábor vállalkozó (Copyland Trading Kft).
A megmérettetés értékelését 5 tagú zsűri biztosította. A bíráló bizottság összetétele a következő volt: Ördög Béla (elnök, újságíró), Újvári Ildikó (a Szabadság főszerkesztője), Imecs Veronka (közgazdász, a Napsugár könyvelője), Káptalan Erna (tanár), Páll Gyöngyvér (szaktanár, a versenysorozat ötletgazdája).
A verseny lebonyolításában résztvevő tanárok: Nagy Örs, Mezei Edit, Nagy Annamária, Szilágyi Csilla, Tőkés Orsolya, Fehér Julianna, Darvay Éva, Makó Katalin, Kocsis Zsuzsanna, Ábrahám Csilla, Józan Erzsébet. A vállalkozás eredményeinek értékeléséhez jogász is kellett, Pálfy Csaba személyében. Besegítettek a Báthory- Líceum végzős diákjai: Fodor Zoltán, Papp Zoltán, Beonát Attila, Jakab Tamás, Vilcsek Attila, Száluts Szidónia.
A több mint három órás megmérettetés során a résztvevők betekintést nyerhettek a „vállalkozók” világába. A gyermekek motiváltsága, nagyfokú érdeklődése, ötletessége sajátos hangulatot eredményezett. Rohanó életünk minden pillanata bizonyos teljesítmények láncreakciójában nyilvánul meg, ami meglehetősen magas összpontosítást követel.
A versenyzőknek fenyőfadíszeket, könyvespolcokat kellett gyártaniuk, majd értékesíteni kellett változó piaci körülmények között. A verseny lényege, hogy a csapatok tájékozódjanak a változó piac feltételek között a gazdasági paraméterekkel kapcsolatban, és optimális megoldást keressenek.
A játékvezető szerepét Szilágyi Judit, a Báthory- Líceum aligazgatója, matematika tanára töltötte be. A játék szabályzatának ismertetése során felhívta a figyelmet, hogy a cégek versenyhelyzetbe vannak. Változnak a nyersanyagok, a felvásárolt termékek árai a kereslet- kínálat függvényében. A háromharmadból álló termelési és értékesítési ciklus során a csapatoknak nemcsak az általuk gyártott termékeket kellett eladniuk, hanem különböző fizetési kötelezettségnek is eleget kellett tenniük.
A verseny díjazottjai
A zsűrinek nem volt könnyű dolga, mert a csapatok remek teljesítményt értek el. Az első díjat a Napsugár csapat kapta (Lőrinczi Réka, Nagy- Ecsedi Helga, Orbán Emese). A második helyezést a Minionok csapata (Bugár Anna, Kovács Kata, Lupescu Kata), a harmadik helyezést a Vattacukor csapata (Bartha Dorottya, Hölgyes Orsolya, Virág Tímea- Vanda) nyerte. Mind a három csapat tagjai a Báthory- Líceum diákjai.
A vetélkedőn a diákoknak nemcsak gazdasági rátermettségüket, hanem kommunikációs képességüket is mérték. A csapatok a bemutatkozás során indokolták, miért választották a csapat nevét. A Szabadság napilap két díjjal jutalmazta a meggyőzően, szellemesen, érthetően kommunikáló csapatokat: az Ászokat (Fodor András, Nagy Kinga, Mihácsa István Róbert- a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum) és a Kis vállalkozókat (Czire Ráhel-Orsolya, Kovács Marci Beáta, Kötő Melissa- János Zsigmond Kollégium).
A Napsugár ifjúsági ismeretterjesztő lap a kreatív, esztétikai szempontból, szép kivitelezésű termékeket előállító csapatokat jutalmazta: a Vadmacskák (Bakos Kinga, Jakob Judit, Jenei Brigitta, Magyarkapusi Általános Iskola) és a Sajtok (Csete Tímea Éva, Fazakas Andrea, Stepanov Stefánia- Báthory – Líceum) diákjait.
A verseny záró mozzanatát azok az élménybeszámolók jelentették, melyek kifejezték a diákoknak a rendezvénnyel kapcsolatos benyomásaikat, észrevételeiket, értékelésüket. Amint megfogalmazták, értelmes, izgalmas verseny volt, amelyen érdemes részt venni nemcsak a trófea elnyerésért, hanem a játékért is. A kezdeti bizonytalanságok, az idő rövidsége, az át nem gondolt tevékenység nehezítette a munkájukat, végül is megtalálták a megoldást. Megismerhették a „vállalkozás örömét”, a kockázatot, a buktatókat és a csapatmunka szépségét.

Csomafáy Ferenc