Választásokat készítenek elő a bírók

Bihar megye – A Legfelsőbb Bírói Tanács öszi vezetőségválasztását készíti elő az a találkozó is, amely ma zajlott Nagyváradon, s amelyet követően sajtótájékoztatót tartottak a Nagyváradi Igazságügyi Palotában.

A Bírók és Ügyészek Romániai Egyesülete megóvta Florica Bejinaru kinevezését a Legfelsőbb bírói Tanács (CSM) élére – mivel állítólag kinevezésekor nem tartották be a törvényes előírásokat, s mivel 1990 előtt információs szolgálatokban tevékenykedett. Amint a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, nem ez az egyetlen gond, ami az elmúlt évek során a CSM-vel kapcsolatban felmerült. Dana Gârbovan, a Romániai bírók Országos Egyesülete elnöke elmondta: a választások előkészítésével ellensúlyozni szeretnék azt, ami hat évvel ezelőtt történt, amikor „biankóban” szavaztak a CSM vezetőségére, vagyis anélkül, hogy tudnák, hogy az illetők milyen célokat igyekeznek majd megvalósítani.
Maria Mona Pivniceru, a Bírók és Ügyészek Romániai egyesületének elnöke kihangsúlyozta: a CSM szerepe az, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosítsa, s fontos, hogy mind etikai, mind szakmai szempontból reprezentatív és megkérdőjelezhetetlen személyek kerüljenek a vezetőségbe. Nem lenne helyes, ha ismét olyan helyzet állna elő, mint Florica Bejinaruvalkapcsolatban. Jelenleg a CSM ellen több ügyben is pert kezdeményeztek, különféle mulasztások, etikátlan megnyilvánulások miatt. Kifogásolják, hogy az intézmény működése nem eléggé átlátszó.
Elhangzott: az őszi választások előkészítése két részből áll: az első során – mely most zajlik – országszerte találkozók lesznek, melyeken bírók és ügyészek vesznek majd részt. Szeretnék tisztázni, hogy majdani jelöltektől mit is várnak el, hogy mik a megoldandó feladatok. Ennek a része volt a nagyváradi találkozó is, melyen mintegy 55 bíró és ügyész vett részt. A második rész az maga a választási kampány lesz, melynek során egy külön honlapon teszik majd közzé a jelöltek programjait. „Átlátszó és objektív választást szeretnénk, s ebből a célból vitákat is szervezünk majd a jelöltek között” – mondta Dana Gârbovan.
Cristi Danileţ, a Nagyváradi Ítélőtábla alelnöke arra hívta fel a figyelmet: a CSM „minőségétől” függ az is, hogy milyen személyeket vesznek fel a Legfelső Semmítő- és Ítélőszékbe, hiszen a jelöltek előzőleg a CSM-nél vesznek részt meghallgatáson.