Választások napja – Szatmár megyei hírfolyam

12.20 – A 10 órakor mért részvételi arányok alapján Szatmár megye a 3,75 százalékos részvételi aránnyal a 31. helyen áll országos szinten.

12.05 – Számtalan olyan bejelentés érkezett a Megyei Választási Bizottsághoz, amelyben a szavazóházak elnökei azt sérelmezik, hogy az USL és ARD bannerei és kampányanyagai törvénytelenül a szavazóházak 500 méteres körzetében vannak elhelyezve, kérve a bizottságot, hogy távolíttassa el ezeket. A Megyei Választási Bizottság elrendelte a törvénytelenül kihelyezett bannerek és plakátok eltávolíttatását több esetben is, azonban eszközei nincsenek ennek megvalósítására. Hasonló bejelentések érkeznek törvénytelenül a szavazóházak körzetében kihelyezett kampányanyagokról Pálfalváról, Szatmárnémeti 2-es képviselői körzetébe tartozó szavazóházaiból is. Utóbbiak esetében Szász Piroska, a körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje is felemelte a hangját, felszólítva az illető szavazóházi elnököket, járjanak el a törvény szerint.

11.50 – Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke feleségével együtt érkezett voksát leadni a szatmárnémeti 59-es szavazóházba. A voksolás után a sajtó jelen lévő képviselőinek elmondta, hogy szavazatát ezúttal is arra a szövetségre adta le, amely képes azt a bizalmat, biztonságot és jövőt biztosítani közösségünk és családja számára, amelyre minden felelős szatmári vágyhat.

11.45 – Pontosított Szatmár megyei részvételi adatok: délelőtt 10.00 óráig a városokon a szavazásra jogosult lakosok 4,28 százaléka járult az urnákhoz, a vidéki zónákban ez az arány 3,11 százalék. Megyei szinten az átlag 3,75 százalék, amely messze elmarad az ország déli megyéiben tapasztalható részvételi arányoktól (Teleorman megyében például a részvételi arány 8 százalék felett van).

11.40 – Vizsgálódik a Megyei Választási Bizottság több Szatmárnémeti szavazóházban végzett illegális adatgyűjtés kapcsán. Bejelentések érkeztek arról, hogy a szatmárnémeti 4, 5, 6, 7 – es szavazóházakban bizonyos személyek a szavazóház bejáratánál állva arról érdeklődnek, hogy kire szavaztak a polgárok. Arra hivatkozva, hogy Exit-poll elemzéshez gyűjtenek adatokat akarják megtudni az emberektől a választási opciójukat. A Megyei Választási Bizottság nem adott engedélyt az illető szavazóházakban erre az adatgyűjtésre és felszólította az illető szavazóházak elnökeit, hogy lépjenek fel az illegalitás ellen. A megyében több településen engedélyezve van egyébként az Exit-poll -hoz szükséges adatgyűjtés. Azonban csak bizonyos szavazóházakban kaptak erre engedélyt. A Szatmár megyei 2-es képviselői körzetben gyűjtenek adatokat az USL-s jelölt esélyeinek felmérésére.

11.30 – Az Országos Választási Bizottság, feldolgozva a Megyei Választási Bizottságtól kapott részvételi adatokat bejelentette a 10.00 óráig mért részvételi számokat. Országos szinten a szavazásra jogosult választópolgárok mintegy 4,52 százaléka járult az urnákhoz 10.00 óráig, ez körülbelül a fele az idei helyhatósági választásokon ugyanezen időintervallumban mért választási aránynak. A legnagyobb részvételi aránnyal rendelkező megyék újra az ország déli megyéi (Teeorman, Braila és Constanta). Szatmár megyében a részvételi arány az országos átlag alatt van, 3,7 százalék környékén a vidéki zónákban és 4,4 százalék körül a városokban.

10.00 – Ilyés Gyula, Szatmárnémeti volt polgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese leadta a voksát a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskolában található szavazóházban. Ilyés feleségével együtt érkezett a voksolásra. Szavazata leadása után újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy családjával együtt fontosnak tartotta szavazatának leadását. “Arra a szövetségre szavaztam, amelyről tudom, hogy biztosíthatja közösségünk számára a hasznos parlamenti képviseletet. Szavazatommal azokat támogattam, akik garantálni tudják az egyensúlyt Románia Parlamentjében, akik hasznos képviseletet jelentenek közösségünk számára” mondta el Ilyés.

9.30 – Maskulik Csaba, az RMDSZ 1-es szenátori körzetben induló szenátorjelöltje feleségével és fiával együtt érkezett az 50-es szavazóházba leadni voksát. A szavazás után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: “Az országnak új lendületre van szüksége, ezért is tartottam fontosnak, hogy eljöjjek szavazni családommal együtt. Arra a szövetségre adtam le voksomat, amely ezt az új lendületet biztosítani tudja a romániai törvényhozásban. Biztosítani tudja úgy, hogy közben egészséges egyensúlyt fenntartva dolgozik családunk biztonságáért és jövőéért.”

9.30 – Kereskényi Gábor, az 5-ös képviselői körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje a szatmárnémeti 50-es számú szavazóhóházban szavazott. Kereskényi feleségével érkezett a szavazóházba, és a szavazás után a jelen lévő újságíróknak elmondta: “A bizalomra, a biztonságra és a jövőre szavaztam. A most leadott szavazatom egy lépés ahhoz, hogy visszaállítsuk a júniusban mások által felborított egyensúlyt. Ahhoz, hogy megmutassuk közösségünk erejét, arra van szükség, hogy a magyarság legalább számarányainak megfelelően elmenjen szavazni, és az erős érdekképviseletet válassza. Erre van szükség van gyermekeink jövője érdekében.”

9.15 – Erdei D. István, a 4-es képviselői körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje a szatmárnémeti 48-as szavazóházban leadta voksát. Erdei feleségével és két gyermekével érkezett a szavazóházba. Újságírói kérdésre válaszolva az RMDSZ jelöltje elmondta, hogy bizakodva érkezett a szavazóházba, az elmúlt hetekben tapasztaltak alapján kimondható, hogy nagy munka vár a következő törvényhozási ciklusban a Parlamentre.Többek között Alkotmánymódosítás és a választási törvény egyes rendelkezéseinek tisztázása következik, ehhez pedig komoly, megbízható Szövetségre van szükség a parlamentben. A képviselőjelölt arra buzdította a szatmáriakat, hogy éljenek választási jogukkal, és szóljanak bele az ország jövőjének alakulásába.

9.10 – A szatmárnémeti 22-es szavazóház elnöke, a Megyei Választási Bizottsággal konzultálva és elismerve az USL-s kampányanyagok törvénytelen kihelyezését a szavazóház 500 méteres körzetén belül engedélyt adott azok eltávolítására. A megyében több ilyen jelzés történt, egyelőre csak a 22-es szavazóházban történt meg az eltávolítási engedély megadása.

8.35 – Több megyei szavazóház, így például a Szatmárnémetiben található 22-es szavazóház környékén is az USL és az ARD pártszövetségek választási plakátjai/bannerei a Választási Törvényben szereplő rendelkezéseket megszegve a szavazóház 500 méteres körzetén belül találhatók. Egyelőre még nem született döntés a Megyei Választási Bizottság illetve a helyi szavazókörzetek szintjén arról, hogy ezeket a kampányanyagokat el fogják-e távolítani avagy sem a szavazóházak bejáratának környékéről.

7.00 – Megkezdődött a szavazás a Szatmár megyei szavazóházakban. A kora reggeli órákban több szavazóházban még  a voksolás megkezdése előtt gondokat okozott, hogy a szavazóházak elnökei (például 5, 133-as számú szavazóházak) az RMDSZ szavazóházi biztosaitól a Szövetség vezetősége által aláírt megbízólevél felmutatását követelték. A Választási Törvény erről nem rendelkezik, illetve a Megyei Választási Iroda erre nem jogosította fel a szavazóházi elnököket ezek kiképzésén. A Megyei Választási Iroda vezetősége ígéretet tett arról, hogy tájékoztatja a szavazóházi elnököket arról, hogy a választásokon induló pártok és szövetségek részéről nem szükséges a szóban forgó megbízólevél, ez azonban elmaradt, így több szavazóházban akadozott a szavazás menetének beindítása ezen ok miatt.