Választási pártot javasol az EMNP

Választási pártot javasol az EMNP
Erdélyi magyar választási párt létrehozását javasolja a 2016-os romániai önkormányzati, majd parlamenti választásokra az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Elgondolásukat csütörtökön ismertették.

Az RMDSZ-nek eljuttatott javaslatot Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke ismertette egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón. Szilágyi Zsolt szerint már a nyáron tartandó önkormányzati választásokon a létrehozandó választási párt színeiben indulhatnának a magyar jelöltek azokon a településeken, ahol a magyarság megosztottsága a képviseletet veszélyeztetné. Azokon a településeken, ahol a magyarság többséget alkot, a pártok versenyezhetnének a tisztségekért. Az EMNP álláspontja szerint az őszi parlamenti választásokon a választási párt teremtené meg azt a keretet, amely a magyar pártok összefogását biztosítja, de nem számít koalíciónak. A koalíciók számára ugyanis a választási törvény a 6,5%-ot kitevő magyarság számára aligha teljesíthető választási küszöböt szab meg. Az EMNP azt javasolta, hogy Erdélyi Magyar Szövetség néven alakuljon meg a választási párt, logója összesítse az egyes erdélyi magyar pártok logóit, jelöltlistáira pedig csak olyan politikusok kerülhetnének fel, „akikre nem vetül a korrupció árnyéka”. Az EMNP elnöke elmondta: az együttműködésre vonatkozó javaslatukat az elmúlt napokban juttatták el Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, és arra készülnek, hogy az elkövetkező napokban tárgyaljanak róla. Hozzátette, olyan kétoldalú tárgyalásokra készülnek, amelyeken egyik oldalon az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetsége, másik oldalon pedig az EMNP jelenik meg.

Reagálás

„A tavalyi év decemberében Kelemen Hunor szövetségi elnök és Szilágyi Zsolt által vezetett küldöttségek találkozójára került sor. Akkor abban maradtunk, hogy január végén újra leülünk tárgyalni. Az, hogy Szilágyi Zsolt a két találkozó között a sajtón keresztül üzenget, megkérdőjelezi az összefogásra vonatkozó javaslata komolyságát. Véleményem szerint Szilágyi nem megegyezni akar, hanem a nyilvánosság előtt pozitív fényben feltüntetni magát” – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Néppárt javaslata kapcsán. Kovács Péter elmondta, 1989-ben az RMDSZ létrehozásakor az alapítók nem véletlenül döntöttek a szövetségi struktúra mellett. A klasszikus értelemben vett pártot már akkor elutasították, hiszen egy nemzeti kisebbség esetén a közképviseletnek egy hangsúlyos, társadalomszervezői munkát is el kell látnia. ,,Szilágyi az elmúlt tíz évben két pártot is létrehozott, és úgy látszik, tapasztalatait egy választási párt megalakításában akarja kamatoztatni. Biztos vagyok benne, hogy a magyar képviselet megerősítése az önkormányzatokban és a parlamentben nem egy újabb párt, hanem a Szövetség által valósítható meg” – hangsúlyozta az ügyvezető elnök.