Választási legek Biharból

Választási legek Biharból
A romániai államfőválasztás második fordulójában Bihar megyében Klaus Iohannis 77 községben és városban nyert, míg Victor Ponta 24 közigazgatási egységben végzett az élen.

A Bihar Megyei Választási irodától kapott összesítésekből kiderül, hogy mind a tíz Bihar megyei városban Klaus Iohannis győzött az államfőválasztás második fordulójában, ezek közül a legnagyobb arányban Élesden, ahol a szavazatok 75,52 százalékát szerezte meg. A városokban a két jelölt között a legszorosabb eredmény Vaskohszikláson született, ahol Iohannis a szavazatok 53,05 százalékát, míg Victor Ponta a voksok 46,94 százalékát gyűjtötte be. A két jelölt a legtöbb szavazatot értelemszerűen Nagyváradon kapta. Klaus Iohannisra 198.393 polgár, Victor Pontara pedig 114.124 személy voksolt. Klaus Iohannis szám szerint a legkevesebb, vagyis 296 szavazatot Hagymádfalván (Spinuș) és Sólyomkőváron (Șinteu) kapta, érdekes módon azonban, míg előbbi településen Victor Ponta nyert (357 szavazattal), addig Sólyomkőváron ez a szavazatmennyiség elég volt Iohannisnak a győzelemhez, hisz itt ellenfele mindössze 97 szavazatot gyűjtött be. Egyébként ez volt a legkevesebb szavazat, amit Victor Ponta Bihar megyében kapott.

Magyar rekordok

Ha a két jelölt közötti arányokat vesszük figyelembe, akkor észrevehetjük, hogy megyénkben a legnagyobb arányú győzelmet Klasus Iohannis a magyarlakta településeken aratta. A rekorder ebben a tekintetben Bors község, ahol Iohannis a szavazatok 87,41 százalékát szerezte meg, ezt követi Bihar 86,98 és Hegyközpályi 84,68 százalékos eredménnyel. Victor Ponta legnagyobb arányú győzelmét Pusztahollódon (Holod) aratta, ahol a szavazatok 64,75 százalékát gyűjtötte be, de kiemelkedő eredményt produkált Alsóbiharkristyorban (Criștioru de Jos) – 63,53% – Miklóirtáson (Lăzăreni) – 63,19% –, Belényesújlakon (Uileacu de Beius – 63,12% –, Biharhosszúaszón (Husasău de Tinca) – 60,23% – és Magyarremetén (Rimetea) – 60,13% – is. A legszorosabb eredmény a két politikus között Alsótótfalun (Sîrbi) született, ahol Iohannis 755 szavazatot kapott, ami az összes leadott érvényes szavazat 50,13 százaléka, miközben Victor Pontara 751-en voksoltak, tehát a szavazatok 49,86 százalékát szerezte meg. Vagyis a két jelölt között mindössze négy szavazat volt a különbség. Bihar megyében a legszorosabb, de Pontanak kedvező eredményt Felsődernán (Derna) jegyezhettük fel, ahol a PSD jelöltje 50,30, míg Iohannis 49,69 százalékot kapott. Számokban kifejezve Ponta 580, Iohannis pedig 573 szavazatot tudhat magáénak, tehát a PSD jelöltje mindössze hét szavazattal nyert.

Pap István