Választási kollégiumok: a terv elkészült

A Bihar megyei RMDSZ és és PNL szervezetei megegyeztek a megye választási kollégiumainak határairól. A két párt által elfogadott tervezetről várhatóan jövő szerdán dönt a kormány.

A Bihar megyei RMDSZ Lakatos Péter képviselőt bízta meg a Bihar megyei választói kollégiumok kialakításával. A képviselő lapunknak elmondta, hogy számos, a törvény által előírt megkötésnek kellett eleget tenni a kollégiumok kialakításánál. “A törvény értelmében minden megye egy választókerület és ezen belül vannak a választási kollágiumok. Minden választókerület, vagyis megye annyi kollégiummal kell rendelkezzen, ahány képviselője van a megyének, ezen kívül figyelembe kell venni azt is, hogy hetvenezer lakosra kell jusson egy képviselő. Egy másik megkötés az, hogy a legnagyobb kollégium lakosságszáma nem lehet több mint harminc százalékkal nagyobb a legkisebb kollégiuménál. Bihar megyében a helyzetet bonyolítja az is, hogy kilenc képviselője és négy szenátora van a megyének, ezért az egyik szenátori kollégiumot három képviselői kollégium összevonásával lehetett létrehozni, míg a többi képviselői kollégiumot párosítva alakítottuk ki a további három szenátori kollégiumot” – tudatta Lakatos Péter. Ugyancsak a törvényi megkötések miatt Nagyváradot három képviselői kollégiumra kellett osztani, ráadásul úgy, hogy a város déli képviselői kollégiumát a megye Dél-nyugati szenátori kollégiumához csatolták. És persze a kollégiumok földrajzilag tömböt kell alkossanak, nem lehet lóugrásban egymáshoz fűzni olyan területeket, melyek egy másik terület által el vannak szakítva egymástól, folytatta a képvviselő.

Vádak

Lakatos Péter miután elkészítette az RMDSZ verzióját, bemutatta azt a liberálisoknak, akik több módosítást javasoltak, és ezek megtárgyalása után küldték el a tervezetet a bukaresti szakbizottsághoz. A javaslatokról a szerdai kormányűlésen fognak dönteni. A PSD és a PD-L Bihar megyei szervezetei azzal vádolják az RMDSZ-t és a PNL-t, hogy saját politikai érdekeiket követve húzták meg a kollégiumok határait. Lakatos Péter erre reagálva elmondta: “könnyebb egy más által elkészített tervezetet kritizálni, mint egy saját változattal előállni. A törvény olyasmit enm ír elő, hogy a PD-L Bihar megyében nem készíthet saját tervezetet”, mondta Lakatos a PD-L vádjáról, majd hozzátette, hogy a PSD tervezete nem veszi figyelembe a törvényes előírásokat. Mihai Bar az egyik választási kollégiumot úgy rajzolta, meg, hogy az a Kolozs megye határ közelében lévő Borodot összekötötte volna a megye nyugati határán lévő Avram Iancuval.

Van ami a régi

Végezetül Lakatos Péter elmondta, hogy ezen felosztás szerint az Érmelléken és Nyugat Biharban van esélye az RMDSZ-nek nyerni, de Nagyváradon is van esély. A képviselő azonban figyelmeztetett: ez csak akkor valósulhat meg, ha minél többen elmennek szavazni, mert az új választási rendszerben is érvényben marad az ún. “szavaztvisszaosztási” rendszer. Továbbá figyelmeztetett arra is, hogy az esélyeket rontaná, ha a magyar szervezetek nem belső koalícióban indulnak a választásokon, már csak azért is mert minden bizonnyal lesznek fellebbezések, melyek a koalíciókra érvényes nyolc százalékos bejutási küszöböt követelik majd az RMDSZ és az MPP esetleges szövetsége esetén.

Pap István