Választási etikai kódexet javasol Antal Árpád Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy – Választási etikai kódex elfogadására tett javaslatot Antal Árpád András, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltje pénteki, április 11-ei sajtótájékoztatóján.

A dokumentum szerint a választási kampány célja, hogy a pártok és a jelöltek bemutassák magukat és céljaikat, valamint ismertessék és ütköztessék politikai programjaikat, a felek ezért tartózkodnak egymás jelöltjeinek lejáratásáról és ilyen céllal másokat sem bíznak meg. Az Etikai Kódex szövege egy javaslat, amellyel Antal Árpád András megkeresi ellenjelöltjét és várhatóan a hétvégén az egyeztetésre is sor kerül.

“Úgy vélem, hogy már az egy pozitív üzenet, hogy le tudunk ülni egyeztetni. Az ellenjelölttel vasárnap találkozunk ez ügyben, az eredményt pedig természetesen nyilvánosságra hozzuk. Ez egy javasolt szöveg, amelyet lehet módosítani, kiegészíteni, de abban a pillanatban, hogy a felek aláírták, tartani kell a játékszabályokat’” – mondta el Antal Árpád András. A polgármesterjelölt szerint ilyen etikai kódexre eddig nem volt példa, és reméli, hogy ellenfele is hasonlóképpen szükségesnek tartja elfogadni azt.

A Választási Etikai Kódex javasolt szövege többek között kitér arra, hogy a jelöltek egymás rendezvényeit nem zavarják meg, a választási hirdetéseket, plakátokat nem rongálják meg. A felek vállalják, hogy az önkormányzat által biztosított hirdetési felületet egyenlő arányban használják, a közterületeket pedig olyan módon használják, hogy biztosított legyen az egyenlőség elve. A 15 pontos dokumentum arra is kitér, hogy a választási eljárás egész tartama alatt ajánlják a médiának, hogy a jelöltek és programjainak bemutatására azonos felületet biztosítsanak.