Választás: exit pollok. Kormányozhat az RMDSZ is

Akt.:
Választás: exit pollok. Kormányozhat az RMDSZ is
Papírforma a vasárnapi parlamenti választás eredménye, és mégsem. Az USL (PSD+PNL+PC) nyert, de nincs alkotmányozó többsége. Nem biztos, hogy az ő kedvencüket kéri fel kormányalakításra az államfő.

 

Nem mindenhol nyitottak reggel hétkor (a kemény téli időjárás okozta gondok miatt sok helyen csak később), de 21 órakor bezártak a szavazóhelyiségek az országban. A parlamenti választásokon való részvételt sok térségben visszavetette a kemény tél. Urnazáráskor több intézet is exit poll becsléseket tett közzé (fontos, hogy ezek nem végeredmények).

Az USL-hez közel álló CSCI intézet adatsora a következő: USL – 57%, ARD – 21%, PP-DD – 11%, RMDSZ – 5%.

A PDL-hez húzó B1 TV-n ismertetett CSOP-felmérés szerint a szenátusban: USL – 55%, ARD – 19%, PP-DD – 10, RMDSZ – 5%. A képviselőházban ugyanez, kivéve, hogy az USL ott 54%-on áll.

A politikai kalandor Cosmin Guşă GeoPOL intézetének mérése: USL – 57%, ARD – 18%, PP-DD – 14%, RMDSZ – 5%.

Az USL-tag Dan Voiculescu lánya által ellenőrzött CCSB a következőket közölte: a szenátusban USL – 58,3%, ARD – 19,6%, PP-DD – 14,1, RMDSZ – 5,2%; a képviselőházban USL – 56,8%, ARD – 19%, PP-DD – 13,8%, RMDSZ – 5,1%.

A legnagyobb múltú és viszonylag független CURS, valamint az Avangarde közös exit pollja szerint a képviselőházban: USL – 58,5%, ARD – 18,1%, PP-DD – 12,9%, RMDSZ – 5,1%, EMNP – 1,2%; a szenátusban: USL – 58,5%, ARD – 19,8%, PP-DD – 13,9%, RMDSZ – 5,1%, EMNP – 1,1%.

Úgy néz ki, hogy a várakozásainak megfelelően aratott az USL. Az egyik saját célját teljesítve átléphette az 50%-os eredményt – a másik célkitűzését viszont bukta, ugyanis nem lesz meg a kétharmados (azaz alkotmányozó) többsége. Az államfőhöz közel álló PDL-t is magában foglaló pártszövetség, az ARD szerény eredményt ért el. Ám ha az elnök akarja, ők is beleszólhatnak a kormányalakításba. Legalábbis Băsescu azt jelezte előre, hogy nem pártszövetségenként veszi az eredményeket, hanem annak függvényében kér fel valakit kormányalakításra, hogy az egyes pártok külön-külön hogy szerepeltek. Bejutott még a populista PP-DD. Ez a párt hivatalosan épp a többiek ellenében cselekedve akarja úgymond „megmenteni az országot” – valójában azonban nagyobb esélye van annak, hogy bármilyen kormányzati konstrukciót hajlandó támogatni adott esetben, belülről, kívülről, vagy fű alatt. Ami az RMDSZ-t illeti, bejutása vasárnap délután még nem volt biztos. Pontosabban megeshetett, hogy nem lépi át az 5%-os parlamenti küszöböt, ám az ellenfelei által népszerűsített 6:3-as alternatív küszöböt akár így is teljesítheti. Egyébként a fejlemények láttán Traian Băsescu államfő is üzenetet küldött: a Facebookon posztolt videójában hangsúlyozta, „alapvető, hogy a magyar lakosok elmenjenek szavazni. Csak így lehet jogaikat és érdekeiket jobban védeni. Magyar nemzetiségű román állampolgárok, menjenek szavazni!” Vasárnap este immár úgy tűnt, az RMDSZ bejutott a parlamentbe, az EMNP pedig 1% körüli eredményt ért el. Az első hivatalos részeredmények csak hétfő délelőttre várhatóak a Központi Választási Irodától.

Victor Ponta USL-vezető vasárnap este az exit pollok közzététele után bejelentette: máris tárgyalt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. Ponta szerint gyorsan tárgyalásokat kezdenek a „kényelmes kormánytöbbség” kialakítása céljából.

Szeghalmi Örs