Válaszd az életet!

Válaszd az életet!
Bihar megye – A fenti címmel tartottak drogfogyasztás-megelőző programot november 9-én a paptamási RMDSZ székhelyén, a helyi RMDSZ és a helyi iskola vezetőségének felkérésére.

A projektben az Országos Drogellenes Ügynökség szakértői, valamint a Gyermekvédelmi Igazgatóság munkatársai vettek részt, a project vezetője Dubovan Cristian volt. A rendezvény apropóját az adta, hogy a kimuatatások szerint sok gyerek már 9 éves korától dohányzik, 12 évesen megismerkedik az alkohollal és 15 évesen már valamilyen kábítószerrel is.  Egy évszázada a drogozás még egzotikumnak számított, ma már azonban komoly veszély az egész társadalomra.

A tamási rendezvény filmvetítéssel indult. Az anyagban bemutatták az alkohol, a dohányzás és a drogok káros hatásait, konkrét példákkal illusztrálva ezeket, valamint a leszokás nehézségeit, majd a tiszta életvitelt. A film után a gyerekek fejtették ki véleményüket a látottak alapján.

Beszélgetés keretein belül kaptak hiteles válaszokat szakemberektől és tanároktól. Olyan fogalmakkal is megismerkedhettek a gyerekek, mint az autonóm döntésre való képesség vagy a felelősség tudatos vállalása. Szerepjátékokra is sor került: azt játszották el, mit tennének, ha valaki kábítószerrel kínálná őket. E játék révén a személyiségüket is próbára tették, azt vizsgálva, hogy mennyire befolyásolhatóak. A gyerekek bepillantást nyerhettek a vonatkozó jogszabályokba, az érintett ügynökségek hatáskörébe is, úgyszintén szó volt a velük szembeni agresszivitásról.