ERDON Helyi hírek

2018.09.13. 10:46

Eltakarítják a püspöki palotából a romokat

A romok eltakarításával kezdődik meg az augusztus 25-én éjjel kiégett váradi görögkatolikus püspöki palota felújítási munkálata, mely ingatlant a váradi önkormányzat vette saját kezelésbe.

A romok eltakarításával kezdődik meg az augusztus 25-én éjjel kiégett váradi görögkatolikus püspöki palota felújítási munkálata, mely ingatlant a váradi önkormányzat vette saját kezelésbe.

A váradi polgármesteri hivatal által küldött sajtóközlemény emlékeztet arra: a nagyváradi tanács idei, 838. számú tanácsi határozata, illetve az önkormányzat és a váradi görögkatolikus püspökség között szeptember 4-én kötött megegyezése nyomán a váradi polgármesteri hivatal átvette az épület kezelését minimum húsz éves időtartamra. Ezért cserébe az önkormányzat újjáépíti az épületnek a tönkrement részeit és felújítja a megrongálódott részeket. Az épületben egy, a görögkatolikus hitelvekkel nem ütköző kulturális központot fog üzemeltetni a város, de a megegyezés értelmében az épület a görögkatolikus püspökség tulajdonában marad, és az épület egyharmadának a használati jogát is megtartja, ugyanis a püspöki kúria is abban az épületben fog működni. Már befejeződtek a helyszíni vizsgálatok, a Nagyváradi Bíróság mellett működő ügyészség bűnvádi eljárást indított az ügyben, és ezek után lehetővé vált ismét bemenni az épületbe. Ezek után a kivitelező Selina cég szeptember 17-től dolgozni fog ott: elsőként a törmelékeket szállítják el onnan és a legszükségesebb óvintézkedéseket foganatosítják a további állagromlás megakadályozása érdekében. Ezt követően készítteti el az önkormányzat a műszaki vizsgálatokat, majd a műszaki terveket, amit maga az újjáépítés követ. A műszaki szakvizsgálat során állapítják majd meg azt, hogy az épületnek mely részei használhatók még, és melyek azok a részek, amelyek annyira sérültek, hogy le kell bontani azokat. Második etapban az épület biztonságossá tételét végzik el, beleértve a tetőzeti részt is, harmadik szakaszban pedig magának az épületnek az újjáépítése következik az eredeti tervek alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!