Válasz a tüntetők panaszaira

Válasz a tüntetők panaszaira
Bihar megye – Sarkadi Zsolttal, a nagyváradi Állami Filharmónia menedzserével is alkalmunk nyílt beszélni a tegnapi (pénteki) tüntetést követően.

A menedzser sorra megcáfolta a szimfonikus zenekar öt tagjának vádjait. Nincs szó semmiféle etnikai diszkriminációról – a filharmónia vonósnégyese két román és két magyar nemzetiségű zenészből áll, a szimfonikus zenekar legfrissebb alkalmazottai mind román nemzetiségűek (egyébként a többség az), a hattagú művészeti bizottságban pedig szintén a magyarok vannak kisebbségben. Sarkadi Zsolt szerint a tüntetők azt szeretnék elérni, hogy „ellenséges, megfélemlítő” hangulatot teremtsenek, s ezzel eltakarják saját szakmai hiányosságaikat, azaz politikai kérdésként tüntessék fel szakmai problémáikat. Egyikük, Florin Costin, aki szinte minden munkatársával konfliktusban áll, s legutóbb nem kapott megfelelő szakmai minősítést, nyolc pert indított a filharmónia vezetősége ellen.

Valótlan számok

Az utóbbi években alkalmazott magyar nemzetiségű munkatársak listájáról a menedzser elmondta: azon a listán elhunyt, illetve nyugdíjba vonult személyek is fel vannak tüntetve, a szám korántsem a valóságot tükrözi. Egyébként csak a tavalyi év leforgása alatt öt román nemzetiségű művészt alkalmazott a filharmónia.

Ami pedig a fizetéseket és juttatásokat illeti: ezeket valóban az évvégi felmérések alapján számítják ki. Az idén tizennyolc alkalmazottjuk kap kisebb fizetést, mint tavaly, körülbelül a felük a szimfonikus zenekar tagja, s ez utóbbiak közül heten magyar nemzetiségűek.

Amúgy gazdasági szempontból nem lehet panasz az intézmény menedzsmentjére: míg 2002-ben az intézmény jövedelme 300 millió lej volt, tavaly az összjövedelem elérte az 5 milliárd 260 millió lejt – tudtuk meg Sarkadi Zsolttól.

Neumann Andrea