Valakinek vezetnie kell a közösségi életet

Valakinek vezetnie kell a közösségi életet
Csütörtök reggel az RMDSZ váradi székházában folytatódott a december 11-i romániai parlamenti választáson indulók bemutatkozása. Ezúttal Cseke Attila szenátorjelölt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke beszélt eddigi tevékenységéről, és a terveiről.

Varga Gábor, aki a ’90-es években irányította az RMDSZ Bihar megyei szervezetét vezette fel a bemutatkozást, mint egy nyugdíjas éveit töltő, de a közélet iránt változatlanul érdeklődő értelmiségi, „RMDSZ-es obsitos”. Röviden annyit mondott Cseke Attiláról: 43 éves jogász, aki fiatal kora ellenére impozáns önéletrajzzal büszkélkedhet, hiszen volt már kormányfőtitkár-helyettes, egészségügyi miniszter, szenátor és képviselő is. Régóta ismerik egymást, rengeteg közös élményük van, és jó érzéssel tölti el, hogy előtte az utóda.

Cseke Attila hangsúlyozta: nem véletlenül Varga Gábort kérte fel a bemutatásra, mert azt gondolja, hogy akik az elmúlt 26 évben a Bihar Megyei RMDSZ-t vezették, azokat tisztelni és becsülni kell, mert mindenki a legjobb tudása szerint teljesített. Nehéz helyzetekben állták a sarat, és az utánuk következőknek is az a feladatuk, hogy végezzék azt, amivel a magyar közösség megbízta őket. A szenátor-jelölt önmagáról kifejtette: 1973-ban született Margittán, az elemi és középiskoláit a szülővárosában végezte, majd a Nagyváradi Egyetemen szerzett jogi diplomát. Azt talán kevesen tudják róla, hogy közel 20 évig focizott. Amint lábra állt, az édesapjáról az első játék, amit kapott, egy műanyag labda volt, aki azt szerette volna, hogy jó labdarúgó váljék belőle. Amúgy abból a szempontból is sokat köszönhet a szüleinek, hogy a gyermekkorában mindig arra biztatták, sokat sportoljon. Ez nem csupán amiatt volt fontos, mert előrevetített egy egészséges életmódot, illetve felkészítette őt az életben várható nehéz küzdelmekre, de azért is, mert megtanulta, hogy mindig csapatban kell gondolkodni. Vannak ugyan egyéni tehetségek, ki többre, ki kevesebbre viszi az életben, de végül mindig egy csapat nyer vagy veszít.

És hogy miért döntött annak idején úgy, hogy közéleti szerepet vállal? Felidézte, hogy édesapját, aki a ’90-es évek közepén Margitta alpolgármestere volt, amikor szintén erről faggatták, azt felelte: bár nem könnyű, valakinek ezt is vállalni kell, vezetnie kell a közösségi életet, mert nem lehet mindig másra várni. Oda kell állni, és a közösség elvárásának megfelelően cselekedni, amúgy pedig egy nemes feladat képviselni a közösséget. Hozzátette: hitvallásának tekinti ugyanakkor, hogy a közéleti szereplők egyik legfontosabb célja az kell legyen, hogy valami nyomot hagyjanak maguk után, mert egy vezető akkor jó, ha az utókor a megvalósításaira emlékezik.

Tisztségek

2005 januárja és 2008 decembere között a Tăriceanu-kabinetben kormányfőtitkár-helyettes volt, mely szerinte egy „sűrített időszak” volt, de szakmai és politikai szempontból hasznos. Vidéki fiatalemberként a fővárosba felkerülve lehetősége nyílt arra, hogy rálásson az országos közigazgatási folyamatokra, és ez jó szakiskolának, a közéleti szerepvállalásra való felkészítőnek bizonyult a számára. 2008-2012 decembere között szenátor volt, azóta pedig parlamenti képviselő.

Megítélésében a legfontosabb tisztség amit betöltött, az egészségügyi miniszteri pozíció volt, amit 2009 decembere és 2011 augusztus közepe között látott el. Az elvégzett feladatok közül- melyeket csapatmunka eredményeként ért el, ezt külön nyomatékosította- kettőt emelt ki. Az egyik a struktúra- és a szemlélet váltás szükségessége, a decentralizáció. Felelevenítette, hogy a minisztersége idején öt hónap alatt az egészségügyben többet tettek e téren, mint mások az ezt megelőző sok évben, sajnos azonban, bár azóta eltelt hat esztendő, a decentralizáció nem folytatódott, tehát az egészségügyi volt eddig az utolsó. A másik eredmény, mely most is érezteti a hatását, az egészségügyben eszközölt számos beruházás, melyeknek kedvezményezettei egyaránt a magyarok és a románok, hiszen a rendszer fejlődése mindenki számára jobb körülményeket teremt.

Javaslatok

A javaslatai közül Cseke Attila aláhúzta a decentralizáció, illetve az esetleges regionalizáció szükségességét. Kijelentette: az RMDSZ-nek határozott álláspontja van ezzel kapcsolatban, törvénytervezetet is kidolgozott, miközben sajnos azt lehet tapasztalni, hogy fű alatti centralizáció zajlik. Hangsúlyozta: fontos, hogy Váradnak, illetve Biharnak vezető szerep jusson, fel kell mutatni történelmi, kulturális, társadalmi, gazdasági értékeit. A másik dolog az infrastruktúra kérdése, hiszen noha Bihar megye jól teljesít adóbefizetés szempontjából, tehát az itt élők megérdemelnék ezt, mégis le van maradva a közúti és vasúti infrastruktúra fejlődése szempontjából. Megengedhetetlen például, hogy még mindig nincs villamosítva a Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasúti pálya- figyelmeztetett a honatya, hozzátéve: az RMDSZ azt kéri, hogy 2018-ig készüljön az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakasza, 2020-ra pedig az egész sztráda, a határtól Marosvásárhelyig.

Végül megjegyezte: ezúttal azért indul szenátorjelöltként, mert a felsorolt közigazgatási jellegű ügyek döntő fóruma, ahol végérvényesen eldőlnek a dolgok, az a felsőház.

Ajánlások

„Attilát nemcsak azért ajánlom, mert ugyanazon nemzedékhez tartozik, mint jómagam, hanem mert benne az eltökélt, alapos szakember jelenik meg az erdélyi magyar közéletben. Úgy egészségügyi minisztersége, mint parlamenti munkája során a magyar közösség ügyeinek elkötelezett hívét ismertük meg benne, és dolgozunk együtt nap mint nap az egészségügy, közigazgatás vagy éppen infrastruktúrafejlesztés területén.” (Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere)

„Cseke Attila olyan bátor minisztere volt egészségügyi rendszerünknek, aki nemcsak beszélt a reform szükségszerűségéről, hanem cselekedett is. A tények őt igazolják. A kórházak decentralizációjára 10 évet várt az ország, és Cseke Attila kellett a megvalósításához. Neki köszönhetjük a nagyváradi és Bihar megyei kórházak felújítását, meg- és újjáépítését, valamint azok modern felszerelését is”. (Dr. Ritli László főorvos, volt egészségügyi miniszter)

Ciucur Losonczi Antonius