Vajon miben? Iaşi után a második Bihar…

Akt.:
Vajon miben? Iaşi után a második Bihar…
Már ami Bihar megyét illeti, a szavazókörzetek számának tekintetében. Ez is az egyik érdekessége a közelgő önkormányzati voksolásnak. És hogy mi van még, azok közül ismertetünk párat a következőkben.


651 szavazókörzet van Bihar megyében. Ez országosan a második legtöbb, Iaşi után. A szavazókörzeti vezetők bruttó 85 lejt kapnak munkájuk honorálásaképpen, és összesen 5 napra fizetnek nekik illetményt, azaz nettó 357 lejre számíthatnak. Szintén újdonság volt idén, hogy a választási törvény szerint immár csak a hirdetmények kiragasztására kijelölt helyekre lehetett plakátolni – ezért is van, hogy idén nem telt meg minden település számos lehetséges és lehetetlen felülete választási reklámokkal. Kivételek mondjuk az egyes üzletek kirakatai, ahova a pártok emberei bekérezkedtek hirdetményekikkel. Ugyancsak tilos volt az óriásplakátok használata. Ami a választásra jogosultak számát illeti, a legutóbbi közléskor megyében 504.005 volt, ebből Nagyváradon 188.672.

Rendszer-váltás

Szintén újdonság lesz, hogy már elektronikus rendszer révén igyekeznek kiküszöbölni azt, hogy egy-egy személy többször is voksoljon. Mint már írtunk róla, sikeresen beüzemelte az Állandó Választási Hatóság (AEP) azt az új informatikai rendszert, amelyet a június 5-ei önkormányzati választásokon fognak első ízben alkalmazni a részvétel valós idejű követése és a választási csalások kiszűrése érdekében. Több évtizedes hagyománya van a pártok által szervezett “választási turizmusnak”, vagyis híveik többszörös szavaztatásának. A most bevezetendő informatikai rendszer teljes mértékben ki fogja küszöbölni a többszöri voksolást. Az ország mind a 18 ezer szavazókörzetét ellátták egy-egy táblagéppel, amely interneten csatlakozik az AEP országos hálózatához. A választó személyazonossági igazolványából beszkennelik a személyi számát, és a központi adatbázisba előre feltöltött választói névjegyzék alapján a szoftver azonnal ellenőrzi, jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e és nem szavazott-e már másutt. Az ország több mint 18 millió szavazópolgára június 5-én választhatja meg a polgármestereket, a települési önkormányzati testületek és a megyei tanácsok tagjait.

Szeghalmi Örs