„Vajon mi lesz az álmaikkal?”

„Vajon mi lesz az álmaikkal?”
Felkészülve a munkaerőpiacra a címe annak a közel egyhetes nyári képzésnek, melyet azzal a céllal szerveztek meg, hogy segítsenek az egyetemistáknak a majdani elhelyezkedésben.

Ez az első ilyen tematikájú nyári képzés a Nagyváradi Egyetem szervezésében, tudatta kérdésünkre dr. Gabriela Goudenhoft docens, az egyetem munkatársa. S hogy mi adta az ötletet? Úgy látja, hogy sokan azok közül a fiatalok közül, akik elvégzik az egyetemet, nem tudnak szakmájukban elhelyezkedni, egyáltalán nem jutnak álláshoz, vagy nem képzettségüknek megfelelő munkahelyet találnak. „Szeretnénk kideríteni, hogy mi történik, hol a szakadás, hogy lehetne elejét venni ennek a jelenségnek” – mondta az egyetem munkatársa. A rendezvényre épp ezért olyan előadókat hívtak meg, akik érdemben tudnak hozzászólni a témához – hazai és külföldi vállalkozókat, ügyvédeket, emberi erőforrás szakértőket, munkaerő toborzással foglalkozó cégek képviselőit és nem utolsó sorban a Bihar megyei Munkaerő-foglalkztatási Ügynökség több munkatársát.

Válaszokat keresnek

A július 10 és 15 között zajló nyári egyetemen 31 fiatal vesz részt – Ukrajnából, Moldovából, Kolozs és Bihar megyéből. A hivatalos megnyitó során elhangzott: a nemzetközi Jean Monnet Nyári Egyetemen belül megszervezett képzést az Európai Unió finanszírozza az Erasmus Plus programon keresztül, közösen a Nagyváradi Egyetemmel, a fő szervező a Politika– és Kommunikációtudományi Kar.

Sok hallgatót érdekel, mi várja majd őket, ha befejezik az egyetemet – mondta dr. Gabriela Goudenhoft. Vajon mi lesz az álmaikkal – hiszen tény, hogy egyeseknek nem sikerül majd megtalálni a megfelelő munkahelyet. S hogy miért? Erre igyekeznek majd közösen választ találni az előadások, interaktív programok során, tette hozzá.

Dicséretes

A későbbiekben Dr. Danel Paşca, az egyetem szenátusának kancellárja, majd Dr. Gabriel Moisa dékánhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket. Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója elmondta: ellentétben egyes állításokkal, a Nagyváradi Egyetem nem „termel munkanélkülieket”, ő maga is ennek a tanintézetnek a végzettje, másfelől elmondhatja, hogy az AJOFM nyilvántartásában elenyésző a számuk azoknak, akik elvégezték az egyetemet. Viszont fennállhat az, hogy nem passzolnak az egyetemen szerzett képesítések azzal amit a munkaerőpiac keres. Ezért is dicséretes ennek a rendezvénynek a megszervezése. A Bihar megyei munkaerőpiac fel van készülve a frissen végzettek fogadására, persze sok múlik utóbbiaknak a hozzáállásán is. A nyári vakáció hosszú, de nem lenne helyes pihenéssel tölteni, hiszen „a munkaerő piacot nem érdekli a szabadság, a vakáció, hanem a kompetitivitás és a szakmai színvonal” – mondta Békési Csaba. A későbbiekben felszólalt Vasile Fonoage, a Bihar megyei Vállalkozók Szövetségének alelnöke is, aki ugyancsak dicsérő szavakkal szólt az egyetem színvonaláról.

Program

A nyári egyetemi ideje alatt hétfőtől szombatig naponta kétszer három órás előadások, megbeszélések zajlanak. Többek között a munkahely keresés technikáiról, a cégek megalakításának módjáról, az uniós pénzalapok lehívásáról lesz szó, de a kivándorlással, a kommunikációs képességek fejlesztésével, az alkalmazott és a szabadúszó közötti különbségekkel kapcsolatos előadások és kerekasztal beszélgetések is lesznek.

Neumann Andrea