Vainer: a romániai és a nemzetközi zsidó közösség felháborodását fejezi ki a huşi-i temető feldúlása miatt

Vainer: a romániai és a nemzetközi zsidó közösség felháborodását fejezi ki a huşi-i temető feldúlása miatt
Dr. Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke felháborodását fejezte ki a Vaslui megyei Huşi város zsidó temetőjében elkövetett vandalizmus miatt, melynek során 70-nél több síremléket romboltak le ismeretlen tettesek.

‘A Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének vezetősége nevében felháborodásomat, keserűségemet és mély bánatomat fejezem ki azzal a súlyos vandálakcióval kapcsolatban, melyet a múlt hét elején követtek el Huşi város zsidó temetőjében, amikor 73 síremléket leromboltak. Jelenleg a huşi-i, egykor nagyszámú és virágzó zsidó közösségnek már csupán néhány tucat tagja van, akik többnyire idős emberek, közülük néhányan Holokauszt-túlélők’ – írja Vainer a szövetség közleményében.

A szövetség vezetősége szerint elfogadhatatlan, hogy napjaink Romániájában, ‘egy demokratikus, pluralista államban, ahol a zsidó és a többi kisebbség jogai és kötelezettségei egyenlők a többségével, egy ennyire embertelen, kegyetlen, kegyeletsértő esemény történjen’.

‘Minden romániai, de ugyanakkor Izraelben vagy más országokban élő zsidó nevében tiltakozunk a Huşi-ban történtek ellen, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy mielőbb indítsák el a bűnvádi nyomozást és állítsák törvény elé a tetteseket’ – hangsúlyozta Aurel Vainer.
Hozzátette, ezek az antiszemita cselekedetek súlyosan aláássák a romániai demokráciát, és nemzetközi visszhangot kapnak.

www.agerpres.ro