Vagyonvédelmi őrkutyák tartottak bemutatót

Vagyonvédelmi őrkutyák tartottak bemutatót
Nagyvárad- A hétvégén a Bihar Megyei Tanács és a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mezőgazdasági kiállítást és vásárt szervezett az Era Park parkolójában, melynek keretében szombat délután öt vagyonvédelmi őrkutyával tartottak bemutatót.

A fellépők egy váradi őrző-védő kft. anyaországi cégcsoportjához tartozó Zornig elnevezésű csapatnak voltak a tagjai, melyet 1983-ban alapítottak Debrecenben, és a vagyonvédelmi őrkutyák alkalmassági- és teljesítményvizsgára történő felkészítését, valamint a rendvédelmi szervek (rendőrség, határőrség) igényeinek megfelelő adottságokkal rendelkező, vagyis szagazonosító, kábítószer- és robbanóanyag-kutató szolgálati feladatok ellátására képes kutyák kiképzését végzik.

A látványos váradi bemutatóra is elhozták az állomány teljesen újszerű, az úgynevezett munka vérvonalra alapozott, ordas kinézetű kutyáit, melyek küllemükben is megfelelnek a ma korszerű „németjuhász ideálnak”. A nézők többek közt annak lehettek tanúi, hogy dr. Sutka Sándor kinológiai szakértő és Dombi István szakreferens irányításával a jól idomított ebek hogy válaszolnak a parancsszavakra, hogyan fogják el a tolvajokat stb.

Ciucur Losonczi Antonius