Vágópontok létrehozását tervezi a Mezőgazdasági Minisztérium

Kisközösségi vágóhidak (vágópontok) létrehozására, valamint azok finanszírozási alternatíváinak megteremtésére tett javaslatot Tánczos Barna, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumi államtitkár.

Az agrártárca mai találkozóján, Mihail Dumitru szaktárca vezető mellett Haschi András, Tánczos Barna kabinetfőnöke, Andrian Rădulescu, agrárminisztériumi államtitkár, Radu Roatiş az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (ANSVSA) elnöke, valamint Ioan Tătăran, a biotermelők egyesületének Máramaros megyei elnöke is részt vett.

„A vidéki állattartó gazdák számára évek óta problémát jelent úgy az állatok értékesítése, mint azok engedélyeztetett helyen történő, az EU-s állatvédelmi feltételeknek megfelelő, levágása. Meggyőződésem, hogy szükség van a nagykapacitású, korszerű húsfeldolgozó üzemekre, de ezek mellett, a vidéki helyi értékesítés is komoly pénzforrást, és stabil megélhetési lehetőséget biztosít az állattartó gazdák számára” – fogalmazott Tánczos.

Elmondta, az eljárások egyszerűsítésének érdekében, a megbeszélésen egyértelműen hajlandóság mutatkozott a törvényes keret módosítására, a minisztérium feladata ezek után pedig az, hogy a Nemzeti Vidékfejlesztési Programon (PNDR) keresztül, biztosítsa az uniós forrásokat a vágópontok felépítésére.

 „Olyan kis vágóhidakra kell gondolni, amelyek juhok, sertések és szarvasmarhák szakszerű vágását, véreztetését, szőrtelenítését, valamint a tisztított-darabolt testrészek hűtését is képesek lesznek megoldani, a hús állatorvosi ellenőrzéséről is gondoskodva” – magyarázta Tánczos, hozzátéve, a vágópontok nagyban hozzájárulnak majd a vidéken élők önellátásának biztosításához, ahogyan ahhoz is, hogy a termelők, a családok közvetlenül juttathassák el áruikat a fogyasztókhoz.