Vadonatúj, korszerű villamosokat vásároltak

Vadonatúj, korszerű villamosokat vásároltak
Nagyvárad – Csütörtökön a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat vezérigazgatója, Corneliu Lupau és a bécsi Siemens cég elnöke aláírta a 10 korszerű villamos leszállításáról szóló szerződést.

Április végére a Siemens cég leszállítja Nagyváradra az első korszerű, légkondicionált, 24 méter hosszúságú, alacsony padlózatú villamost, amely 195 személyt képes szállítani. Ez év végére összesen hat szerelvény járja majd a város utcáit. A leszerződött utolsó négy villamos 2009. május 31-ig érkezik Nagyváradra. Minderről Mihai Groza polgármester, Biró Rozália alpolgármester és a bécsi Siemens cég képviselői számoltak be az újságíróknak. Az utóbbiak megelégedéssel nyugtázták, hogy már 1906-ban az első villamosokat is a Siemens cég szállította. Arról ellenben nem tudtak – azt mi közöltük velük –, hogy ezek a villamosok közül több is egészen a múlt század hetvenes évéig közlekedett, igaz, már korszerűsített karosszériával.

Egy szerelvény 2,737 millió euróba kerül. A váradiaknak sikerült 5 százalékot alkudniuk az árból, ami a tíz szerelvénynél már több mint egymillió eurót jelent. A szerződés a szerelvények leszállítása mellett négy évre szóló garanciát is tartalmaz a cserealkatrészek biztosításával együtt, de vállalták azt is, hogy kiképzik a karbantartó személyzetet, illetve azt, hogy a garancián túl is figyelemmel kísérik a váradi villamosokat.

Mihai Groza polgármester közölte, hogy a Helyi Tanács határozata alapján tíz korszerű Siemens villamost vásárolnak. Megemlítette azt is, hogy néhány éve még 24 használt villamost akartak vásárolni mindössze 1,4 millió euróért, de mint mondta az akkor meghiúsult. „Nem nevezem meg azt, aki ezért erkölcsileg felelős” – mondta Groza, miközben mindenki tudhatta, hogy ezzel az egykori liberális prefektust, Ilie Bolojant vádolta, aki megtámadta a Helyi Tanácsnak a használt villamosok vásárlásáról szóló határozatát. Pedig a 24 villamost alig egy mostani új értékének a feléért kaphatták volna meg. Egy villamost 2,882 millió euróért ajánlott a bécsi cég, amit sikerült a váradiaknak 2,737 millió euróra lealkudniuk.

Az infrastruktúráról

A Siemens cég elnöke dícsérőleg szólt a váradi közszállítási infrastruktúráról, jelesül a villamossínek minőségéről. Mint mondta, még Bukarestben sem találtak ilyen minőségi megoldásokat, ami lehetővé teszi e korszerű járművek üzemeltetését. A mostani járművek az 1998-ban kifejlesztettek korszerűsített változatai. A 24 méter hosszú villamos 195 személyt szállíthat, ami a jelenlegi váradi villamosoknál jóval nagyobb befogadó képességet jelent.

Tárgyalás

Nem volt könnyű a tárgyalás a Simens képviselőivel – mondotta Mihai Groza polgármester, de mindig az átláthatóságra törekedtek. De e járművek minőségi szolgáltatást biztosítanak majd a váradi közszállításban. Nagyvárad az első olyan romániai város, amely ilyen szerződést kötött.

Biró Rozália alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy Bécs és Budapest után Váradon is korszerű villamosok közlekednek majd, amelyek a helyi lakosságot szolgálják. Az 5 százalékos árengedmény ellenére is elismerte: ez egy komoly beruházás, amely hatással lesz a költségvetésre az elkövetkező tíz évben is.

Azért, hogy ne rongálják az utasok a villamosokat megszervezik azok őrzését, ahogy a fővárosi metrószerelvényeknél is történik. A villamosok értékének a 30 százalékát március 31-ig kell kiegyenlíteni, a többit a további szállítás függvényében.

Péter I. Zoltán