Vadmadár a nyári színházban

Vadmadár a nyári színházban
Nagyvárad- Vasárnap este az RMDSZ, az NMD, illetve a nyíregyházi Mandala Dalszínház által rendezett 3. nyári színházi fesztivál keretében Mikó István lépett fel a várszínpadon. Nagy sikert aratott.

Az egybegyűlteket Dobos László, a nyíregyházi Mandala Dalszínház vezetője és Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntötték röviden, arra kérve őket: egy perces néma felállással emlékezzenek a közelmúltban elhunyt Rácz Mari és Halasi Erzsébet színművésznőkre, valamint Miklós János képzőművészre, tanárra, akik alkotói tevékenységeikkel gazdagították a Bihar megyei kultúrát is.

Zenés életképek

Az ezt követően bemutatott Vadmadár című előadás anyagát Luigi Pirandello szövegeinek felhasználásával írta, illetve a zenéjét szerezte Mikó István. A Jászai Mari-díjas színművész az utóbbi időben visszatérő vendégnek számít Nagyváradon, s mostani fellépésével is nagy sikert aratott. E sorok szerzőjének véleménye szerint jelentős mértékben az ő kisugárzásának, személyiségének volt köszönhető a vastaps, hiszen a zenés életképként aposztrofált produkció cselekményének nyomon követése nem igényelt komoly intellektuális erőfeszítést, s az élet nagy problémáira, a világunkat feszegető összetett problémákra sem ezen az estén született válasz. A rendezvénysorozat céljának, vagyis a könnyű nyáresti szórakozás, kellemes kikapcsolódás kritériumainak azonban kitűnően megfelelt.
A történet lényege: az öregedő falusi szívtipró, szoknyavadász Nico egész héten keményen dolgozik, hogy hat gyermekét tisztességgel felnevelhesse, de alig várja a vasárnapot, mert ilyenkor barátaival egy kis borozgatás, beszélgetés, tréfálkozás, filozofálgatás közben együtt muzsikálhatnak. A dalok és a képzelet segítségével végre önmaga lehet, és szabadon szárnyalhat, repülhet, mint egy vadmadár. Nico Schillaci, más néven Liolá szerepében Mikó István volt látható, Cesarét, a muzsikust Rusz Milán, míg Totot, a kocsmárost Suha Kálmán alakította. A zene inkább az előadás második felében dominált, olasz, magyar és zsidó népszerű, fülbemászó dallamok csendültek fel, igazán jó hangulatot teremtve.

Ciucur Losonczi Antonius