V. Ştefan: Az év első négy hónapjában Románia ötmilliárd lejt hívott le az Európai Uniótól

Viorel Ștefan
Viorel Ștefan
Az idei esztendő első négy hónapjában Románia ötmilliárd lejt hívott le az Európai Uniótól, ez 28 %-os növekedést jelent az egy évvel korábban regisztrált összeghez képest – közölte kedden Viorel Stefan miniszterelnök-helyettes.

,,Románia 5 milliárd lej hívott le az Európai Uniótól. Ha az elmúlt év hasonló időszakát nézzük, ez 28 %-os növekedést jelent. Ha a 2013 – 2017-es periódust tekintjük, akkor sajnálattal kell közölnöm, hogy az egyetlen olyan esztendő, amikor nagyon alacsonyak voltak a bevételek, az 2016 volt. 2017 nagyjából azon a szinten van, mint 2015 volt: 17,4 milliárd lej 2015-ben, 17,1 milliárd lej 2017-ben” – nyilatkozta Ştefan

Klaus Iohannis államfő úgy fogalmazott hétfőn, hogy az európai alapok lehívása a jelenlegi kormány ,,kudarca”. ,,A bevételi oldalon a tervezett összeg 37 százalékánál, a kiadási oldalon 43 százalékánál tartunk. (…) Elfogadhatatlan, hogy az európai uniós alapok ne képezzék a kormány prioritását, de ezen nem is csodálkozunk, hisz a szociáldemokrata kormánynak mindenféle egyéb prioritásai vannak: harc a jegybank ellen, a befektetők ellen, a multinacionális cégek ellen, csak éppen az európai alapokkal nem nagyon harcolnak, mert ha azt tennék, akkor legalább az európai pénzekből megvalósulnának befektetések” – mondta az elnök.

www.agerpres.ro