V. Negrescu: A Brexit-megállapodás szilárd garanciákat tartalmaz a román állampolgárok számára

ictor Negrescu, volt európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter
ictor Negrescu, volt európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter
A Brexit-megállapodás szilárd garanciákat tartalmaz a román állampolgárok számára – jelentette ki szerda este Victor Negrescu, volt európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.


,,Ha a megállapodást jóváhagyják, akkor a román állampolgárokat ugyanazok a jogok illetik meg, mint eddig, és változatlan feltételek mellett dolgozhatnak, tanulhatnak, élhetnek az Egyesült Királyságban” – írta szerda esti Facebook-bejegyzésében a volt miniszter.

A brit kormány beleegyezését adta ahhoz a szerződéshez, amely Nagy-Britannia kilépési feltételeit rögzíti az Európai Unióból – jelentette be szerda este, egy ötórás kormányülést követően Theresa May brit miniszterelnök – tájékoztat az AFP és a Reuters.

,,Ez egy döntő lépés, amely elősegíti a megállapodás véglegesítését” – mondta rövid nyilatkozatában a Downing Street 10.-i rezidenciája előtt a miniszterelnök.

Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója szerdán jelentette be, hogy megoldást találtak arra, hogy a megállapodás-tervezetben ne legyen ,,kemény határ” Írország, és a királysághoz tartozó Észak-Írország között. Az ír határ kérdése hetekre lebénította a tárgyalásokat. ,,Együtt sikerült megoldást találni” – idézi Michel Barnier elégedett nyilatkozatát az AFP és a Reuters.

www.agerpres.ro