V. Dîncu: változhat az Első Ház program; az igénylő jövedelmének függvényében szabnák meg az előleget

V. Dîncu: változhat az Első Ház program; az igénylő jövedelmének függvényében szabnák meg az előleget
A fiatal házaspárok – bizonyos feltételek mellett – akár előleg befizetése nélkül is részesülhessenek az Első Ház program keretében nyújtott kedvezményes hitelből – Vasile Dîncu regionális fejlesztési miniszter szerint egy ilyen előírás bevezetését is fontolgatja a tárca a nagy népszerűségnek örvendő program kapcsán.

A miniszter csütörtökön hangsúlyozta, az Első Ház program mindenképpen folytatódni fog, és a pénzügyminisztérium illetékeseivel arról is egyeztettek, hogy jövőre növelni kellene a lakásvásárlásra kedvezményes hiteleket biztosító program költségvetését.

“Ugyanakkor felmerült, hogy módosítani kellene bizonyos előírásokon. Az előleget például a hiteligénylők jövedelmének függvényében kellene meghatározni, ami a fiatal házaspárok esetében nem túl nagy” – fogalmazott Vasile Dîncu.

Arra a kérdésre, hogy számítani lehet-e arra, hogy a jelenlegi 5 százalékos előleg 0 százalékosra csökken, a miniszter úgy válaszolt, ezt a témában végzendő elemzések döntik majd el. “Mi mindenképpen el szeretnénk érni, hogy a jövedelemszintet is vegyék figyelembe a hitelszerződések megkötésekor” – mutatott rá Dîncu.

AGERPRES/(RO – szerző: Mădălina CERBAN, szerkesztő: Andreea ROTARU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro