V. Dăncilă: Iohannis visszaélést követett el, amikor közbenjárt, hogy ne nevezzék ki a román biztost

V. Dăncilă: Iohannis visszaélést követett el, amikor közbenjárt, hogy ne nevezzék ki a román biztost
Klaus Iohannis államfő visszaélést követett el, amikor ‘közbenjárt’ Ursula van der Leyennél, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnökénél, hogy ne nevezze ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jelölt román biztost – jelentette ki vasárnap este az Antena 3 televízió műsorában Viorica Dăncilă, a PSD elnöke.

‘Visszaélést követett el, amikor azt mondta, hogy várjanak, mert még nem alakult meg az én kormányom, hogy kinevezhessem az én biztosomat, ami megengedhetetlen egy államfő részéről’ – fejtette ki Viorica Dăncilă.

Megállapította: Románia elnökének az ország érdekében kellene cselekednie, nem pedig azért, hogy párttársait bizonyos európai tisztségekbe juttassa.

“Azt gondolom, hogy az elnök hibát hibára halmoz, és mindezért az ország fizet. (…) Felkéri az Európai Bizottság elnökét, hogy várjon egy-két hónapot, várjon az egész Európai Bizottság, amíg a meglakul az ő kormánya. Ez a felelőtlenség elfogadhatatlan egy állmfő részéről”- mondta az ügyvivő miniszterelnök.

Viorica Dăncilă hozzátette, hogy a bizalmatlansági indítvány óta nem beszélt Ursula von der Leyennel, de ezt a következő héten megteszi.

“Úgy gondolom, hogy az Európai Bizottság elnökének be kell tartania a törvényt. Mindaddig, amíg szocialista kormányunk van, akkor is, ha ez ügyvivő jelleggel tölti be hivatalát, a következő biztosra irányuló javaslatnak innen kell származnia. Tehát nem javasolhat biztost sem az államfő, sem a kijelölt miniszterelnök’ – szögezte le Dăncilă.

Az ügyvivő miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Románia hogy két javaslatot tett a biztos személyére vonatkozóan, Rovana Plumb és Dan Nica, és ez utóbbi javaslat továbbra is érvényes.

 

www.agerpres.ro