V. Dăncilă: Azt mondtam, hogy minden alkotmányos lépést be kell tartani

Akt.:
V. Dăncilă: Azt mondtam, hogy minden alkotmányos lépést be kell tartani
Amikor a román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről beszéltem, azt mondtam, hogy minden alkotmányos lépést be kell tartani – pontosított vasárnap este az Antena 3 televíziónak adott telefonos interjújában Viorica Dăncilă kormányfő.

,,Amikor a nagykövetség esetleges elköltöztetéséről beszéltem pontosan fogalmaztam: azt mondtam, hogy minden alkotmányos lépést be kell tartanunk. Nem azt mondtam, hogy én fogom elköltöztetni a nagykövetséget. Azt mondtam, hogy be kell tartanunk az alkotmányt” – szögezte le a kormányfő. A miniszterelnök csalódottságának adott hangot az Államelnöki Hivatal közleményét illetően. ,,Csalódott vagyok a közlemény hangnemét illetően (…), hisz én az alkotmány betartásáról beszéltem. Hogy személyes véleményem az, hogy meg kell tennünk ezt a lépést, az egy másik történet” – jelentette ki Dăncilă. Meglátása szerint az, hogy Románia felzárkózna az Egyesült Államok és Izrael mellé ,,nem jelentené azt, hogy eltávolodna az Európai Uniótól”. ,,Amit miniszterelnökként megtehetek, azt megteszem. (…) A végső döntés, az alkotmány értelmében, az államfőt illeti meg” – mondta még Dăncilă.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis úgy vélekedik, hogy Viorica Dăncilă nyilatkozatai az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről ismét a miniszterelnök ,,teljes tudatlanságát bizonyítják” a külpolitika terén. ,,Viorica Dăncilă nyilatkozatai az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről ismét a miniszterelnök teljes tudatlanságát bizonyítják a külpolitika terén. Abbéli igyekezetében, hogy jogot formáljon egy olyan döntésre, amely nem csak a román kormány hatásköre, ahogyan azt el szeretné hitetni, Viorica Dăncilă nyilatkozatokat tesz olya kérdésekben, amelyekben nem született kompromisszum – írja a közlemény. A dokumentum leszögezi: a nagykövetség esetleges elköltöztetéséről csak azt követően hoznak végleges döntést, hogy lezárul az erre vonatkozó tanulmány és minden, a külpolitika és nemzetbiztonság területén érdekelt fél kifejti véleményét. ,,Az alkotmány értelmében a végleges döntést az államfőnek kell meghoznia”- szögezi le a nyilatkozat.

Az Államelnöki Hivatal ugyanakkor rámutat: Klaus Iohannis egyelőre nem kapta meg azt az elemzést, amelynek elkészítését a kormány többször bejelentette. Viorica Dăncilă vasárnap jelentette be, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik Románia Izraeli Nagykövetségét. A kormányfő az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) konferenciáján azt mondta, az általa vezetett kormány felmérte Románia Izraeli Nagykövetsége elköltöztetésének célszerűségét. ,,Örömmel jelentem be ma, az AIPAC hallgatósága előtt, hogy miután országom minden illetékes, alkotmányos döntéshozója kielemezte a kérdést és konszenzusra jutott, én, Románia miniszterelnöke, valamint az általam vezetett kormány el fogjuk költöztetni Románia nagykövetségét Jeruzsálembe, Izrael fővárosába” – mondta.

 

www.agerpres.ro