V. Dăncilă: A kormány gyorsítani szeretné az európai alapok lehívását

Viorica Dăncilă miniszterelnök Brüsszelben.
Viorica Dăncilă miniszterelnök Brüsszelben.
Viorica Dăncilă miniszterelnök keddi brüsszeli munkalátogatása során arról biztosította Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztost, hogy a kormány elkötelezett az európai alapok lehívásának gyorsítását illetően.

A kormányfő leszögezte, a kormány 2018-ban is megtartja a ,,projektek megnövelt elbírálási és leszerződési sebességét” úgy, hogy 2020-ig Románia lehívja a rendelkezésre álló teljes összeget. ,,Fontos, hogy gyors ütemet biztosítsunk a projektek kivitelezésekor, hogy 2018-ban és 2019-ben növeljük a kifizetések mértékét” – írja a kormány közleménye. A kormányfő hozzátette, a román hatóságok támogatják a minőségi projekteket, amelyek európai finanszírozásban részesülhetnek.

A miniszterelnök a kohéziós politika 2020 utáni alakulásáról is tárgyalt a biztossal. ,,Románia értékelné, ha rugalmasabb lenne az elosztás, hogy a tagállamok a kulcsfontosságú területek, távközlés, szállítás, környezetvédelem, energia, egészségügy és oktatás infrastrukturális fejlesztésére koncentrálhassanak azért, hogy csökkentsék lemaradásukat a nyugati államokhoz képest.”

A megbeszélések napirendjén szerepelt még a migrációs politika, a Moldovai Köztársasággal való együttműködés és a Duna-stratégia is.

Corina Creţu üdvözölte, hogy a közbeszerzések törvényét úgy módosították, hogy rögzítettek egy határidőt a vitás helyzetek megoldására és helyeselte, hogy a kohéziós politika képezi majd a román EU-s elnökség prioritását.

www.agerpres.ro