Üzemanyag-fogyasztási illetékkel helyettesítené a szaktárca a környezetvédelmi bélyegilletéket

Üzemanyag-fogyasztási illetékkel helyettesítené a szaktárca a környezetvédelmi bélyegilletéket
Úgynevezett üzemanyag-fogyasztási illetékkel helyettesítené a környezetvédelmi minisztérium a környezetvédelmi bélyegilletéket. Emellett a járművek környezetszennyezési fokától függő adózás bevezetését is tervezik a hatóságok – nyilatkozta csütörtökön Cristiana Paşca Palmer tárcavezető a 14. Bukaresti Autószalon nyitóünnepségén.

“Egyetértek azzal, hogy a jelenlegi környezetvédelmi bélyegilletéket el kell törölni, de helyettesíteni kell valami mással. Az egyik lehetőség, amellyel a szaktárca számol, az üzemanyag-fogyasztási illeték bevezetése lenne. Ez hozzávetőlegesen 2 lejes összeget jelentene minden tankoláskor. Emellett javasoljuk a differenciált megadóztatás bevezetését a járművek környezetszennyezési foka függvényében. Ez a mi javaslatunk, a parlamentnek el kell döntenie, hogy figyelembe veszi vagy sem” – mondta a tárcavezető.

Cristiana Paşca Palmer szerint amennyiben megszavazza a parlament a Szociáldemokrata Párt 102 nem adójellegű illeték eltörlésére vonatkozó tervezetét, és megszűnik a listán szereplő környezetvédelmi bélyegilleték is, ha nem helyettesítik mással, jelentős bevételi forrástól esik el a Környezetvédelmi Alap, amelyből többek között a roncsautóprogramot és a Zöld Ház programot is finanszírozzák.

“A környezetvédelmi bélyegilleték biztosítja a Környezetvédelmi Alap költségvetésének 45%-át. Nem mondom, hogy nem törvénytelen ez az illeték, de érdekesnek tartom, hogy épp a PSD kezdeményezi az eltörlését, hiszen 2013-ban éppen a PSD-kormány vezette be, arra hivatkozva, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a levegő minőségének javítása, a környezetszennyezés csökkentése érdekében” – tette hozzá a tárcavezető.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Andreea MARINESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro