Üveggömbök és világító virgácsok

Üveggömbök és világító virgácsok
Mikulás közeledtével mind a piacokon, mind a bevásárlóközpontok kínálatában megjelentek az ilyenkor kelendő termékek: csokimikulások, virgácsok, ajándékcsomagok várják a vásárlókat.

A rogériuszi piacon szinte teljes asztalsorokat foglalnak el a virgácsok: vannak egyszerűek és díszesek, tetejükön hóemberrel, mikulással, csengettyűkkel és masnikkal. Az árak három lejnél kezdődnek, s tíz lejbe kerülnek azok, amelyek tetején a hóember vagy a Mikulás világít is – de öt és hét lejesek közül is lehet válogatni. Egyes árusok saját maguk készítik ezeket, mások lerakatokból készen vásárolják. Nem sok különbség van közöttük: az alap vékonyabb PVC-cső, ez van bevonva, feldíszítve többé vagy kevésbé látványosan. Úgy tűnik, az aranyozott ágacskák végképp eltűntek, legalábbis a Rogériuszon nem láttunk ilyeneket. Ottjártunkkor alig akadt vásárló, de az árusok reménykedtek benne, hogy később lesz még jobb is. Az árak nagyjából ugyanazok, mint tavaly, pedig a lerakati árak nőttek, így kisebb nyereséggel fognak dolgozni.

Mikulások

Édességeket, apróbb játékokat tartalmazó ajándékcsomagokból sincs hiány a piacon: a legszerényebbek öt lejnél kezdődnek, de vannak húsz, harminc lejesek és persze drágábbak is.

Az egyik asztalnál hagyományos adventi koszorúkat és karácsonyi díszeket kínál egy idős néni. Mint mondta, mindezeket unokája készíti saját kezűleg. A fenyőgallyból, tobozokból, gyertyákból és különféle díszekből álló koszorúk ára 25 lejnél kezdődik, a díszek valamivel drágábbak, s vannak 50, 65, 70 és 80 lejes koszorúk és díszek is.

A nagyváradi bevásárlóközpontokban is megtalálhatóak a Mikuláshoz kapcsolódó termékek: például lehet Mikulás öltözéket kapni 15 lejért, rénszarvast, Mikulást mintázó fali díszeket szintén 15 lejért, s különféle ünnepi édességeket – például az egyik katalógus szerint a száz grammos, márkás csokimikulások ára 8 lej, az 50 grammosak pedig közel négy lejbe kerülnek.

A Szent László téri karácsonyi vásár standjai közül sem hiányoznak azok, amelyeknél ajándékokat lehet vásárolni Mikulásra – itt az árak valamivel mintha magasabbak lennének a piaciaknál. Láttunk virgácsokat öt és tíz lej közötti áron, Mikulás-sapkát tizenöt lejért, s havazó üveggömböket Mikulással, hóemberrel, rénszarvassal, különféle méretekben és színekben – ezeknek az ára tizenöt és harminc lej közötti. Egy másik standnál saját kezűleg készült karácsonyi díszeket kínálnak, s az ajándéktárgyak között két jól megtermett Mikulást is láttunk, az egyik negyven, a másik ötven lejbe került. Másutt mindenféle „házi készítésű” édességek is kaphatók, kilogrammonként 40-60 lejért – az ember észre sem veszi, és egy-egy kisebb darab karamellkrémmel töltött ostyáért vagy diós házicsokoládéért már ki is fizetett több mint tíz lejt…

Neumann Andrea

Címkék: ,