ERDON Helyi hírek

2017.10.04. 18:03

Művészbábszínház a FuxFeszten

A kolozsvári Puck Bábszínház alkotói mutatták be szerdán két alkalommal is a nagyváradi Szigligeti Stúdióban Mimorózart című előadásukat a FuxFeszt versenyprogramjában.

A kolozsvári Puck Bábszínház alkotói mutatták be szerdán két alkalommal is a nagyváradi Szigligeti Stúdióban Mimorózart című előadásukat a FuxFeszt versenyprogramjában.A Mimorózart cím két nagy művészt, Joan Miró katalán festőt és Wolfgang Amadeus Mozartot takarja. A kolozsvári Puck Bábszínház alkotói (Palocsay Kisó Kata rendező, zenei rendező, forgatókönyvíró, valamint László Réka, Okos Attila Ákos és Urmánczi Jenő bábszínészek) Miró képeit és Mozart zenéjét felhasználva hozták létre ezt a különös, újszerű, látványos előadást, amelynek didaktikai célkitűzése érezhetően az lehetett, hogy a gyerekekhez már minél fiatalabb korban közelebb hozzák a komolyzenét és a modern képzőművészetet. És teszik ezt játékos formában, ugyanis a három, bohócokat idéző bábszínész együtt játszik különböző Miró festményekről kiragadott formákkal, alakokkal, játékosan életre keltik a sokszor amorf figurákat, kis történeteket, helyzeteket adnak elő velük sajátos értelmezést adva és nyújtva a gyerekeknek Miró művészetéről.

Értékítélet

Az előadás domináns színe a kék, ugyanis a játéktér úgy van kialakítva, mintha egy nagy, kék doboz lenne, amelybe ki-be járkál a három, kék kezeslábasba öltözött bábszínész, akik a bohócoktól ellesett halandzsaszöveggel és gesztusokkal keltenek életre az előadás mintegy háromnegyed órája alatt újabb és újabb alakokat, és mindegyik ilyen kis etűdöt Mozart zenéje teszi még nagyobb élménnyé. A Mimorózart egyfajta értékítélet is, hiszen például az egyik etűdben a három színész puzzleszerűen szétszabdalt képet igyekszik kirakni, és ebből a kísérletből először Mickey egér figurája áll össze, de hamar kiderül, hogy nem ezt a képet keresték, hanem azt, amelyikből egy Miró festmény rajzolódik ki. Az előadás lezárása is egyfajta hitvallás a mirói művészet mellett, ugyanis a három bábszínész háttal a közönségnek ülve, de mintegy a közönséggel együtt szemlél egy színes, tarkabarka, gyermeki fantáziát idéző Miró festményt. Mitagadás, ez a nonverbális, kifezezetten csak a zenére és a képi formákra épülő előadás nem egy klasszikus, történetmesélős produkció, de éppen a gyermekek nyitottságára, fantáziájára alapoz, és nagy élményt okozhat minden olyan gyermeknek, aki szabadjára engedi fantáziáját és lélekben, elmében együtt játszik a három bábszínésszel.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!