Úton-útfélen terjed a parlagfű

Úton-útfélen terjed a parlagfű
A parlagfű pollenkoncentrációja jóval magasabb volt idén, mint az elmúlt évben. Dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán nagyváradi gyermekallergológust kérdeztük a témával kapcsolatban.


Dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán kiemelte: a legjobb, amit az allergiagyanús esetekben tenni lehet, hogy a tünetek fellépésekor az érintett felkeres egy szakorvost, aki vizsgálatokat végez, kizárja vagy igazolja az allergiát, és ha szükséges, felírja a megfelelő gyógyszereket. Hozzátette, hogy nem érdemes különböző praktikákat kipróbálni: voltak, akik természetgyógyászati és homeopátiás kezelésekkel is próbálkoztak, de azok sem működtek. Csak az allergiaellenes gyógyszeres kezelés hatásos, e mellett szintén a szakember előírhat immunterápiát is: a kezelés során az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, s egyúttal csökken a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulásának veszélye. Dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán hozzátette, fontos, hogy a tüneteket ne tévesszük össze egy egyszerű náthával, ami orrcsorgással, tüsszentéssel jár, lefolyási ideje legtöbb két hét, az allergia esetében viszont az előbb felsorolt tünetek mellett orr- és szemviszketés is fellép, és a tünetek hosszabb ideig tartanak. Fontos tudni, hogy a kezeletlen allergia miatt asztma is kialakulhat. Aki tudja magáról, hogy allergiás, az időben kezdje el az orvos által előírt gyógyszerek szedését, mert sokkal nehezebb egy már kialakult gyulladást kezelni, mint megelőzni azt. A gyermek-allergológus azt ajánlja, hogy az allergiában szenvedők kerüljék a dohányzást, a zsúfolt, szennyezett területeket. Továbbá nagyon fontos lenne a parlagfű felismerése és célzott, tudatos irtása is. Az allergiások legalább a saját lakhelyük környékéről irtassák ki a parlagfüvet, de ne ők maguk foglalkozzanak ezzel. Ideális esetben nem kellene megvárni, míg kivirágzik a növény. A parlagfű elég könnyen felismerhető, így még a pollenszórás előtt ki lehetne irtani.

Rossz a helyzet

Az orvos hozzátette, hogy Nagyváradon nagyon rossz a helyzet ebből a szempontból, az illetékes hatóságok inkább csak akkor büntetnek, ha valaki feljelenti a parlagfűvel benőtt területek tulajdonosát. A közterületeken a hatóságok irtják a parlagfüvet, de nem tökéletes módon. Nagyon nagy gond a vasúti sínek mentén virágzó parlagfű, mert a vasúttársaság sem igazán foglalkozik ezzel a problémával, ezen kívül nemcsak közterületen nő, hanem beveszi magát az erdőbe is, és ott már végképp senki sem irtja. A városháza honlapján egyébként fel van tüntetve, hogy idén is bünteti a váradi helyi rendőrség mindazokat, akik nem irtják ki területeikről a parlagfüvet. A benőtt területek tulajdonosai először figyelmeztetést kapnak, majd ezt követően, ha még mindig nem cselekedtek, akkor 750 és 5000 lej közötti büntetésre számíthatnak a magán-, valamint 5000 és 20.000 lej közötti büntetésre a jogi személyek.

Nem lesz jobb

„Nem fogunk megszabadulni a parlagfűtől, további terjedéssel kell számolni. Már nemcsak Nagyváradon, hanem a megye eldugottabb részeiben is megjelent és szépen terjeszkedik tovább. A Székelyföldet még épp nem érte el, de azért terjed a közutak, vasutak mentén. Ebből a szempontból a helyzet nem fog javulni” – tette hozzá végezetül dr. Ellenes-Jakabffy Zoltán. Egyébként a pollenhelyzet a Nemzetközi Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer honlapján (https://www.nnk.gov.hu/projektek/r-pas) is követhető, a napi parlagfű pollenkoncentrációjának előrejelzése részletes térképen érhető el, ezen pedig a Bihar megyei helyzet is megjelenik.

P. Nagy Noémi