Utolsó vita az Unió helyzetéről az EP választások előtt

Utolsó vita az Unió helyzetéről az EP választások előtt
A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a jövő évi európai választások előtt utolsó ízben tartja meg az Unió helyzetéről szóló beszédét a Parlament plenáris ülésén ma. Beszédében várhatóan a 2014 májusi választásokig tartó terveiről számol be. Felszólalását követően a Parlament és a Tanács litván elnöksége megvitatja az elhangzottakat.

Békeprojektnek nevezte az Európai Uniót szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban elmondott évértékelő beszédében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy jövőre lesz száz éve, hogy elkezdődött az első világháború.

A háborút Barroso katasztrófának nevezte, és úgy vélte, hogy Európa miatt lehetséges az, hogy az egykori ellenségek ma egy asztalnál ülnek, és közösen hoznak döntéseket. A bizottság elnöke rámutatott, hogy a kontinensen korábban soha nem volt olyan hosszú békés időszak, mint az Európai Gazdasági Közösség megalakulása óta.

A tavalyi Nobel-békedíj is erre emlékeztet – húzta alá Barroso, aki szerint erre az eredményre büszkének kellene lenni.

Teljes összeköttetést kell teremteni Európa különböző részei között – szögezte le .A digitális gazdaságban rejlő lehetőségek kiaknázását nevezte meg ennek elsődleges okaként, rámutatva, hogy míg az áruk és szolgáltatások piaca egységes, a digitális gazdaság 28 tagállamra tagolódik.

Hogyan használhatnánk ki így a digitális piac lehetőségeit? – tette fel a kérdést Barroso. Bejelentette, hogy a nap során elfogadja a bizottság a távközlési piac egységesítésére irányuló javaslatot, ősszel pedig olyan iparpolitikai tervezettel állnak majd elő, amely megfelel a XXI. század elvárásainak.

A szubszidiaritás nem pusztán elvi koncepció, hanem demokratikus alapelv; nem kell mindent uniós szinten megoldani – jelentette ki. Kifejtette: vannak, akik szerint Brüsszel túl sok hatalmat ragadott magához, és országaik egy gyengébb Európával erősebbek lennének. Szerinte azonban akiknek nem tetszik a mostani EU, azoknak nem kell hátat fordítaniuk az együttműködésnek, hanem változtatniuk kellene az unión, hogy jobb lehessen.

Az EU-nak olyan dolgokkal kell foglalkoznia, amelyekkel az uniós szabályozás hozzáadott értéket tud teremteni, ahol nem ez a helyzet, abba nem kell beavatkozni – fogalmazott Barroso.

Az első és legfontosabb feladatnak nevezte a bankunió létrehozását. Hangsúlyozta, annak érdekében, hogy bankok megmentésének, szanálásának költségeit ne az adófizetők fizessék, most az egységes bankszanálási mechanizmus létrehozására kell összpontosítani.

Barroso szerint továbbra sem áramlik elég hitel az európai gazdaságba, ami visszafogja a növekedést, pedig szerinte a növekedés csökkenthetné a munkanélküliséget, amely gazdaságilag “fenntarthatatlan, politikailag tarthatatlan, társadalmilag pedig tűrhetetlen”.

Az EU minden eszközét beveti, de nem minden eszköz van uniós szinten – utalt arra Barroso, hogy szerinte a tagállamoknak is többet kellene tenniük az ügyben.

“The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project.”

Címkék: ,