Utolsó mentsvár a zálogház

Egy tavaly készült felmérés szerint a zálogház az egyik legjövedelmezőbb üzleti ágazat a válság ellenére is, sőt, talán most jön fel igazán a napja. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy gombamód szaporodnak, felkínálva szolgáltatásaikat.

Kézdivásárhelyen közel tíz zálogház van, és mind virágzik, míg az elmúlt két év során több készruhagyár, vállalkozás bukott be. Néhányba ellátogattunk, azt kutatva, hogy a válság mélyülésével többen szánják-e rá magukat, hogy féltve őrzött ékszereiket zaciba csapják, illetve mely réteg teszi ezt meg, és mit lehet egyáltalán beadni.

Az egyik zálogház vezetője elmondta, hogy az év elejétől érzékelhetően megugrott a forgalom, és ezzel együtt azok száma is, akik a határidő lejártával nem tudják kiváltani a beadott értéktárgyakat.

– Túlsúlyban vannak a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a romák, de jól öltözött fiatalember is megfordult már itt, sőt aranyfogat is adtak be, habár ez kirívó eset volt. A fiatal korosztály inkább más típusú értéktárgyakat szeretne beadni (televízió, DVD-lejátszó, hangszóró, GPS), erre azonban nálunk nincs lehetőség, csak aranyat veszünk be – mondja a hölgy.

Egy másik zálogházban is megerősítették, hogy bizony egyre többen szorulnak erre a kényszermegoldásra nemtől, kortól és társadalmi státustól függetlenül. Sok visszajáró ügyfél is van, olyanok, akik rendszeresen beadják, kiváltják, majd újra beadják értékeiket.

Azt is megtudtuk, hogy az év bizonyos időszakaiban növekedik a beadások aránya, ilyenek a nagyobb ünnepek, de még a tanévkezdés is közrejátszik abban, hogy sokan erre a megoldásra kényszerülnek. Mivel a zálog a hitelnyújtás egyik jól bevált formája, a szolgáltatók a lehető legjobb árat ígérik, hogy majd minél magasabb kamathoz jussanak, ennek ellenére az emberek még mindig szívesebben folyamodnak ehhez a megoldáshoz, mint a banki hitelekhez.

Megyeszerte „népszerű” a zaci

Sepsiszentgyörgyön a válságot követő egy-két évben nem ugrásszerűen ugyan, de megnőtt a zálogházak iránti érdeklődés. Nagy Lakatos Károly, a Nova zálogház-lánc ügyvezető igazgatója szerint tavalyhoz viszonyítva közel 30 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak.

– A megyében négy városban van üzletünk, és mindenhol érezhetően nőtt a forgalmunk – közölte érdeklődésünkre, hozzátéve, hogy nőtt azon ügyfelek száma is, akik nem tudják visszaváltani a beadott ékszereket. Az igazgató szerint számukra maga a zálogház hoz üzletet, ugyanis a vissza nem váltott ékszereken túl kell valahogy adniuk.

– A zálogház tulajdonképpen egy minibank, az ügyfél gyorskölcsönhöz juthat, annak függvényében, hogy milyen értékben tudja az aranyát zálogosítani – magyarázza az üzletember.

Sepsiszentgyörgyön több negyedben is jelen van a Nova zálogház. Érdekesség, hogy a szegényebb Csíki negyedi üzletnek jobb a forgalma, mint a központinak, ez bizonyítja azt, hogy a „nyomorgóbb” városrészeken jövedelmezőbb a zálogházak működtetése. A „zacik” legmegbízhatóbb ügyfelei a kisnyugdíjasok, ők legtöbbször vissza is váltják a beadott ékszereket. Nagy Lakatos Károly szerint fiatalok is szoktak hozzájuk fordulni, főként az egyetem megkezdése után. Az igazgató megosztotta azt is velünk, hogy október elejétől a Nova zálogház a régióban elsőként fog ezüst ékszereket, tárgyakat, étkészleteket bevenni.

– Az utóbbi időben nemcsak magánszemélyek kerestek meg minket, egyre több kisvállalkozó is fordult hozzánk: ha egy üzletnek nincs elég tőkéje, és birtokában van egy becsesebb arany ékszer, akkor az érték függvényében azonnali segélyt tudunk adni – tájékoztatott Nagy Lakatos.

(www.hirmondo.ro)